Hormoner skyddar inte kvinnors hjärtan

Hormoner skyddar inte kvinnors hjärtan

Att använda hormonbehandling efter klimakteriet skyddar inte kvinnor från hjärtinfarkt och kan i sällsynta fall ge stroke.

10 mar 2015, kl 15:12
0

Eventuella risker eller nytta på hjärt- och kärlsjukdomar med hormonbehandling efter klimakteriet är i viss mån omtvistat.

En tidigare gjord studie från Cochrane om hormoners eventuella risker har nu uppdaterats. Den nya sammanställningen har utökats med ytterligare 6 studier och nu ingår 19 undersökningar med totalt 40 000 kvinnor.

Kvinnorna i studierna fick hormonbehandling i tablettform eller så fick de placebo eller ingen behandling alls. Antingen fick de östrogen som enda preparat eller i kombination med progesteron. Behandlingstiden varierade mellan sju månader och tio år och det fanns en variation på hur tidigt efter klimakteriet behandlingen påbörjades.

När man tittade på hela studiematerialet gick det inte att se någon skyddande effekt av hormonerna på dödlighet totalt sett och inte heller någon minskning av hjärt- och kärlorsakad dödlighet. Det fanns inte heller något skydd mot hjärtinfarkt eller kärlkramp med behandlingen.

Däremot sågs en liten ökad risk för stroke från hormonerna. Riskerna för ventromboser och blodproppar i lungorna var också ökade.

Resultaten såg inte riktigt likadana ut om man delade upp kvinnorna i grupper efter hur tidigt efter klimakteriet som de påbörjat hormonbehandlingen.
Började kvinnorna ta hormoner inom tio år efter menopaus hade de en tvärtom liten minskning av mortaliteten och ett litet ökat skydd mot hjärtinfarkter. Men de hade fortfarande en ökad risk för ventromboser. Det gick inte att säga något om riskerna för stroke i denna undergrupp.

Författarnas slutsats är att det finns en variation av nyttan för hormonbehandling beroende på när behandlingen påbörjas. Totalt sett finns det dock starka bevis för att behandling med hormoner till kvinnor efter klimakterier har liten eller ingen effekt för att förbygga kardiovaskulär sjukdom och ger en viss ökad risk för stroke och blodproppar i venerna. Den totala risken är dock liten och antalet fall är få.