Brist på stark smärtstillare

Lagren av ketobemidon håller på att ta slut och Läkemedelsverket tror att vissa beredningar snart kommer restnoteras.

10 mar 2015, kl 11:31
0

På grund av en brist på den internationella marknaden av den de aktiva substansen ketobemidonhydroklorid kommer vissa läkemedel snart ta slut i Sverige.
– Problemet är att tillverkarna av substansen inte får tag på råvarorna de behöver. Preparatet är lite använt, det är i stort sett bara Skandinavien och Tyskland som skriver ut det, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Läkemedlen används mot svår smärta och är ett en klass av opioidanalgetikum. Substansen finns bland annat i form av tabletter och dessa, Ketogan Novum, tar antagligen slut inom tre veckor. Injektionsvätska finns fortfarande för försäljning men kommer också snart ta slut om inte råvarubristen löser sig.

Substansen används också i ex tempore-beredningar och Apotek Produktion och Laboratorier tror att deras lager för tillverkning kommer att räcka till och med april.

Läkemedelsverket har ingen generell lösning utan menar att man får ta ställning i varje enskilt fall om vilket medel man ska byta till.
– De patienter som idag använder preparatet och som nu måste byta till något annat preparat kan få obehag och biverkningar. Vissa cancerpatienter behöver väldigt stora mängder av läkemedlet för smärtstillning och det är främst dessa som berörs.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng