Annons

Franchisingapotek ger nöjda kunder men missnöjt fack

Att låta Apoteket starta franchisingverksamhet utan att införa
kollektivavtal med de anställda vill inte Farmaciförbundet ställa upp
på. De reserverar sig därför för planerna vid en kommande förhandling.

14 okt 2008, kl 17:36
0

Sedan i februari i år har Apoteket ett försök med att låta femton apotek och fem Apoteket shop drivas under franchiseliknande former. Pilotprojektet är ett led i företagets förberedelser för att anpassa sig till den nya omreglerade apoteksmarknaden. Försöket har hittills varit väldigt lyckat och har enligt Ulrika Eriksson, som är chef för projektet, lett till både kortare väntetider och bättre kostnadskontroll.
–    Det är ungefär 200 medarbetare involverade i projektet och vad vi sett hittills är både de och kunderna väldigt nöjda. Jag tror att de som nu driver de franchiseliknande apoteken har en stor drivkraft och ett engagemang som avspeglar sig i verksamheten, när de lever sig in i rollen som egna företagare, säger Ulrika Eriksson.

Försöket ska pågå fram till årsskiftet då det var tänkt att apoteksmonopolet skulle upphöra. Nu har datumet flyttats fram och det är inte klart vad som kommer att hända med de berörda apoteken efter årsskiftet. Det är heller inte beslutat vad som kommer att hända med franchiseverksamheten efter omregleringen.

 Men om det lyckade projektet då övergår till skarpt läge kan den få en part emot sig. Farmaciförbundet gick nyligen ut med att de inte kommer att stötta arbetet med franchisingverksamhet eftersom Apoteket inte kan garantera att franchiseföretagen kommer att ha kollektivavtal.
–    Vi anser att det är väsentligt att de anställda har kollektivavtal eftersom det är en hel del förmåner som inte ingår i de vanliga arbetslivslagarna. Vi har till exempel 37,5 timmars arbetsvecka och vissa ersättningar som vi är måna om, säger Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet.

Hon menar att det är märkligt att det statsägda Apoteket inte driver frågan om kollektivavtal hårdare. Ulrika Eriksson säger att utspelet är lite märkligt.
–    Apoteket har ännu inte beslutat om vi ska ha franchiseverksamhet eller inte. Skulle franchise bli en av Apotekets driftsformer i framtiden får vi väl gå vidare med att se hur samarbetet mellan oss och företagarna ska se ut. Målsättningen är en verksamhet med hög kvalitet och vi ser framför oss att franchiseföretagare följer spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, säger Ulrika Eriksson.

Den 16 oktober ska Farmaciförbundet träffa arbetsgivarorganisationen Almega för att förhandla om frågan.