Malariamedicin med körsbärssmak kan rädda liv

En tablett som smakar sött och som är lätt att svälja kan underlätta
behandling av barn med malaria. I dag är det ett stort problem att små
barn inte får i sig sina läkemedel eftersom de
vägrar att ta dem.

15 okt 2008, kl 12:06
0

Forskare i Tanzania har testat en ny form av ett malariapreparat som är lättare att ge till barn än gängse läkemedel. Dagens malarialäkemedel smakar bittert och tabletterna är ofta för stora för att kunna sväljas hela av ett litet barn. De krossas därför och ges tillsammans med vatten vilket dels ökar risken för att hela dosen inte sväljs dels förstärker den bittra smaken vilket ställer till ytterligare problem. Den nya tabletten är liten och smakar körsbär vilket visat sig vara betydligt mer attraktivt för barnen. Den nya tabletten var också lika säker och effektiv enligt studien.

I studien ingick 899 barn under 12 år från malariadrabbade områden i Benin, Tanzania, Mali, Moçambique och Kenya. Hälften av barnen fick körsbärstabletten och hälften fick Riamet två gånger dagligen i tre dagar. Både innehöll samma mängd av de aktiva substanserna artemeter och lumefantrin och dosen justerades efter kroppsvikt. En uppföljning efter 28 dagar visade att tabletten med körsbärssmak var lika säker och hade samma effekt som Riamet.

Forskarna skriver i artikeln, som publiceras i tidskriften the Lancet:s nätutgåva, att den nya tabletten är ett bra alternativ som kan underlätta för barn att få i sig sin medicin. Enligt WHO skördar malaria omkring 880 000 liv varje år. Ett stort problem är att barn inte följer sin behandling eftersom de spottar ut eller vägrar att ta sina läkemedel.

 I en kommenterande artikel i the Lancet skriver Awash Teklehaimanot från the Earth institute vid universitetet i Columbia att resultaten är väldigt intressanta och att nya former av tabletter är viktiga för att öka följsamheten hos patienterna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng