Svensk uppfinning ska ge godare tabletter

Tio år efter att idén kläcktes lanseras den på marknaden. Företaget
Med Coat har utvecklat en produkt som ska göra tabletter lättare att
svälja.

3 feb 2011, kl 12:08
0

Tanken föddes när KTH-studenten Fredrik Lilieblad själv skulle svälja en tablett som han tyckte smakade illa. Borde det inte gå att klä in medicinen med något som gjorde det enklare att svälja? Tillsammans med ekonomen Johan Axelsson började de fila på hur det skulle kunna gå till.

Nu drygt tio år senare är deras produkt, Medcoat, klar att möta kunderna. Den fungerar så att man klär in tabletten i en tunn gelfilm med citrussmak.
– Det har tagit sin tid och vi har jobbat mycket med att få fram rätt konsistens på gelen. Kravet var att den skulle vara lättlöslig, inte interagera med läkemedlen, vara hal och lättsvald men samtidigt stabil i förpackningen, säger Johan Axelsson, vd för företaget Med Coat AB.

Efter diverse samarbeten med olika konfektyrföretag och Uppsala universitet som inte ledde till någon lösning satte sig Johan Axelsson och Fredrik Lilieblad själva vid labbänken och testade. Till slut, och efter hjälp av ett amerikanskt företag och en anställd kemist fick de fram vad de sökte. Produkten är klassad som ett livsmedel och patenterad i Europa och USA.
– Vi har också gjort en rad tester och klinisk studie som publicerades i somras som visar att det fungerar bra, säger Johan Axelsson.

Produkten Medcoat kommer till en början att säljas hos Medstop, Vårdapoteket och Apoteket AB men enligt Johan Axelsson pågår förhandlingar med flera av de andra kedjorna.