Annons

HPV-vaccin skyddar män mot kondylom

Enligt en nyligen publicerad studie skyddar vaccin mot HPV även unga män mot kondylom.

3 feb 2011, kl 13:36
0

Det är den amerikanska forskaren Anna R Guillano som tillsammans med kollegor från flera länder undersökt om HPV-vaccinet Gardasil också kan skyddar unga män mot de sjukdomar som orsakas av viruset. Resultatet, som publicerats i New England Journal of Medicine, tyder på att vaccinet ger ett 90-procentigt skydd mot infektion av de virustyper som ingår i Gardasil hos unga män.

I studien ingick 4000 sexuellt aktiva män mellan 16 och 26 år. Även om personer redan hade en infektion med HPV fick de ett skydd på 60 procent mot att drabbas av kondylom och förstadier till anal- och peniscancer enligt studien.

I Sverige är det beslutat att flickor från mellan 11 och 12 år ska erbjudas vaccination mot HPV med vaccinet Cervarix, inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Det vaccinet skyddar inte mot de virus som orsakar just kondylom. Landstingens upphandling av Cervarix har stoppats sedan beslutet överklagats av företaget Sanofi Pasteur MSD som marknadsför Gardasil vilket gjort att vaccineringen skjuts på framtiden.