Svensk bioteknik i miljardaffär

Svenska Alligator Bioscience har slutit ett avtal värt sex miljarder kronor med Janssen Biotech för en möjlig immunterapi.

13 aug 2015, kl 11:22
0

Annons

Genom ett nytt avtal med det svenska bolaget Alligator Biosciences får Janssen Biotech de globala rättigheterna till antikroppen ADC-1013 som är en potentiell immunterapi mot cancer.

Om alla steg faller ut positivt i utvecklingen och den eventuella kommersialiseringen av antikroppen kan avtalet ge Lundaföretaget dryga sex miljarder kronor. Därutöver tillkommer royaltyersättningar från eventuell framtida försäljning. Dessutom investerar Johnson & Johnson, där Janssen Biotech ingår, i aktier i Alligator Bioscience.

Läkemedelskandidaten ADC-1013 är en monoklonal antikropp som stimulerar CD40-receptorer som finns på immunceller av dendritsorten. Effekten blir att T-celler aktiveras till att attackera tumörceller. Dessutom uppstår ett immunologiskt minne som kan ge långtidsimmunitet mot cancertypen.

Den nu pågående fas I-studien ska slutföras av Alligator men därefter kommer Janssen att ta över alla steg i den fortsatta utvecklingen. Från början kommer fokus riktas mot behandlingar av blodcancrar och solida tumörer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng