Hundratals döda i stort mässlingsutbrott

I Kongo har minst 20 000 personen fått mässling och hittills har 315 dödsoffer krävts.

13 aug 2015, kl 15:15
0

Annons

I Katanga-provinsen i Demokratiska republiken Kongo pågår ett mässlingsutbrott, skriver Reuters. FN har rapporterat att minst 20 000 personer insjuknat och epidemin fortsätter att växa. Hittills vet man att drygt 300 människor har mist livet, men det rätta antalet kan vara mycket större. Det är svårt att få en klar överblick från de områden som ligger mer avsides.

FNs samordningsorgan för humanitära frågor, OCHA, anser att mässlingsutbrottet är det värsta sedan 2010-2011 då nästan 1100 människor avled.

Den mycket smittsamma sjukdomen kan framförallt i fattigare länder leda till dödliga komplikationer som diarré, uttorkning, andningsproblem samt hjärninflammation.

WHO varnade i slutet av förra året om att täckningsgraden av mässlingvaccinationerna då var för låg för att göra det möjligt att utrota sjukdomen.

Vaccinationen kostar ungefär en dollar att genomföra i ett utvecklingsland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng