Nytt läkemedel mot svårbehandlad leukemi

Hoppfulla resultat för AbbVies och Roches gemensamma behandling mot en form av svårbehandlad leukemi.

14 aug 2015, kl 09:06
0

En ny behandling mot kronisk lymfatisk leukemi, KLL, visade sig ha bra effekt i en nygjord fas II-studie och nu tänker AbbVie och Roche att ansöka om ett godkännande i USA och Europa innan året är slut, enligt FirstWord.

Den nya läkemedelskandidaten venetoclax, som tidigare kallades AB-199, blockerar proteinet BCL-2 och är verksamt mot lymfomceller som har en 17p-mutation. Den genvarianten kan göra sjukdomen svårare att behandla och innebär en sämre prognos. Bland de som efter behandling får återfall av sjukdomen ser man mutationen hos 30 till 50 procent av patienterna.

I den nya studien nåddes det primära slutmålet om total svarsfrekvens på medicineringen och även de sekundära slutmålen uppfylldes. Mer studiedata kommer att presenteras under en kommande kongress.

Den nya behandlingen kan tas oral och venetoclax och fick i maj beteckningen ”breakthrough-designation” av FDA vilket innebär en snabbare utredning om ett godkännande.

De båda läkemedelsbolagen håller även på med fler kliniska försök med venetoclax där behandlingen testas mot bland annat akut myeloisk leukemi, non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng