Gel målsöker inflammationer i tarmen

Genom en ny beredningsform kan läkemedel levereras direkt till den sjuka vävnaden vid inflammationer i tarmarna.

14 aug 2015, kl 11:11
0

Annons

Det kan bli lättare att behandla inflammatoriska tarmsjukdomar som till exempel ulcerös kolit genom en ny metod som har presenterats i Science Translational Medicine.

Forskarna har utvecklat en gel från askorbylpalmitat som idag används som antioxidant i livsmedel och i hydrogelen kapslade man in kortikosteroiden dexametason. De kunde visa att gelen specifikt fäste på inflammatorisk vävnad i tarmen och från inflammationen frisattes det ämnen som bröt med gelen vilket ledde till att läkemedlet levererades direkt i den sjuka vävnaden.

Studierna har hittills gjorts i en musmodell för ulcerös kolit och det gick att se att behandlingen ledde till att tarminflammationerna minskade.

Hydrogelen tas rektalt men kan ges i en låg dos eftersom den verkar direkt på platsen för sjukdomen vilket också minskar riskerna för systemiska effekter. Metoden kommer behöva utvecklas mer innan fortsatta kliniska studier kan komma igång, enligt Pharmaceutical Journal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng