Fiskolja tycks dämpa psykiska störningar

Omega-3 tycks minska risken att utveckla psykisk sjukdom hos ungdomar i riskzonen. I alla fall enligt en liten undersökning.

17 aug 2015, kl 08:33
0

Efter sju år hade 40 procent i placebogruppen utvecklat någon typ av psykos. I gruppen som behandlats med fiskolja var det tio procent som efter sju år utvecklat en psykisk störning.

Även om undersökningen är liten; 81 ungdomar mellan 13 och 25 år, varav en grupp fick tolv veckors behandling med fiskolja och den andra placebo, följdes upp efter ett och sju år, så har den mottagits väl i till exempel Danmark och studieländerna.

En professor i psykiatri, Poul Videbech vid Psykiatrisk Center Glostrup, säger till sajten Videnskab, efter att ha läst studien, att unga människor i riskgrupper borde behandlas med kosttillskottet. Och överläkaren Ulrik Haar menar att en sådan billig förebyggande behandling borde bli en del i behandlingen, samtidigt som han påpekar att det troligen rör sig om en viss grupp som har nytta av fiskoljan.
-Men fiskolja är hälsosamt och studien visar på en markant effekt så den borde vara en del av standardbehandlingen för den här utsatta gruppen, säger han till sajten.

Att omgea-3 fettsyror är viktiga för utvecklingen av hjärnan vet man sedan tidigare. Studier har visat att brist på tillskottet kan leda till psykisk störning. Fettet har också en antiinflammatorisk effekt i hjärnan och skyddar hjärnceller.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng