Annons
Omega-3 minskade inflammation vid covid-19
Foto: Istock

Omega-3 minskade inflammation vid covid-19

Enligt en studie kan omega-3 som ges intravenöst ha positiv effekt på immunförsvaret hos covid-19-patienter.

6 okt 2022, kl 13:31
0

Annons

Tidigare studier har visat att omega-3-fettsyror som ges intravenöst kan minska inflammation vid kritiska infektionstillstånd. Det har dock inte studerats hur denna behandling fungerar vid covid-19, vilket väckte ett intresse hos forskare vid Karolinska institutet. I en liten studie visar de nu att att omega-3-fettsyror som ges intravenöst verkar kunna ha positiva effekter på immunförsvaret även vid svår covid-19. Studien har publicerats i tidskriften Clinical and translational medicine.

Omega-3 hämmade inte immunsvaret

Hos en del covid-19-patienter överaktiveras immunförsvaret vilket kan leda till en så kallad systemisk inflammatorisk storm. Personen kan då få komplikationer som sepsis och hjärtsvikt.

Den nu aktuella studien visade att intravenös behandling med omega-3-fettsyra kan stimulera utläkning av inflammationen, utan att hämma immunsvaret.

I studien ingick 22 äldre sjukhusvårdade covid-19-patienter. Hälften fick intravenös behandling med en emulsion med fiskolja innehållande omega-3-fettsyror dagligen i fem dagar. Den andra hälften fick i stället koksaltlösning. Patienterna visste inte själva vilken grupp de tillhörde. Detta visste dock forskarna. Det var två dödsfall i varje grupp.

Kan bli kostnadseffektivt komplement

Forskarna studerade inflammatoriska biomarkörer och immunologiska reaktioner i serum från patienterna. De såg då att omega-3-behandlingen minskade inflammationen. Enligt forskarna skulle det i framtiden kunna vara möjligt att motverka de allvarligaste komplikationerna av covid-19 genom att ge omega-3 intravenöst.

– Genom att isolera immunceller före, under, och efter behandlingen kunde vi visa att immunfunktionen förbättrades, säger Magnus Bäck i ett pressmeddelande.

Han är överläkare i kardiologi och professor vid Karolinska Institutet, och studiens sisteförfattare.

– Att stimulera inflammationens utläkning med omega-3-fettsyror har potential att leda till en ny, kostnadseffektiv lågriskbehandling mot covid-19, som komplement till befintlig behandling.

Forskarna nämner det låga antalet deltagare i studien som en begränsning. De planerar nu att göra större kliniska studier för att se om intravenös behandling med omega-3 faktiskt leder till bättre kliniska resultat vid covid-19.

Omega-3 mot covid-19 omdiskuterat

Behandling med omega-3 mot covid-19 har varit en omdiskuterad fråga under pandemin. I en studie, som Läkemedelvärlden tidigare har rapporterat om, undersökte forskare om ett receptläkemedel som innehöll en omega‑3‑fettsyra kunde minska antalet sjukhusinläggningar och dödsfall bland patienter med covid-19. Till skillnad från den nu aktuella studien gavs dock detta läkemedel oralt.

Resultatet i den tidigare studien visade ingen statistiskt signifikant skillnad mellan gruppen som fick läkemedlet och gruppen som fick placebo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng