Ingen ökad risk med Avastin

Att biverkningsrisken skulle vara högre vid off label- användning av Avastin avfärdas i ny studie.

17 aug 2015, kl 10:07
0

Det finns studier som tytt på att det finns en viss säkerhetsrisk med off label-användning med Avastin, bevacizumab, för behandling av makuladegeneration i ögat.

Men en ny amerikansk studie visar nu att risken fören infektion i ögat inte är högre efter behandling med Avastin som ompaketerats och distribuerats via apotek, än vad risken är vid användning av engångsflaskor med Lucentis (ranibizumab).
I studien har över 530 000 injektioner som administrerades mellan 2005 och 2012 bedömts. Under perioden hade 51 116 patienter fått sammanlagt 296 565 injektioner med Avastin och 7496 hade fått 87 245 injektioner med Lucentis.

Forskarna fann att det inte var någon högre risk för infektion i ögats inre vid en Avastin-injektion jämfört med Lucentis.

Skälet till studien är att FDA i ett utkast till nya riktlinjer föreslår att Avastin, som används vid behandling av ögat, ska användas inom fem dagar efter ompaketeringen. 
Enligt studieförfattaren Brian VanderBeek skulle det i praktiken göra att de flesta ögonläkare inte skulle kunna använda det betydligt billigare preparatet då det oftast tar fjorton att testa att den ompaketerade varan är steril.
VanderBeek menar att en sådan restriktion istället skulle kunna öka infektionsrisken. Enligt VanderBeek visar den analys forskarna gjort att risken för endoftalmit inte är högre med Avastin, tvärtom antyder analysen att risken skulle kunna vara något lägre jämfört med Lucentis

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng