Annons

Pfizers får kritik för grundlösa hot

Pfizer har fällts i brittisk domstol för att med grundlösa hot ha skrämt läkare att inte förskriva generiskt pregabalin.

14 sep 2015, kl 11:30
0

Pfizer i tvist om Lyrica

I våras gick Pfizers patent på läkemedlet Lyrica, pregabalin ut. Det förskrivs vid epilepsi, Generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta. Och nu finns i Sverige, liksom övriga EU-länder, flera generika som ett billigare alternativ till Pfizers.

Men med en skillnad, de generiska produkterna har inte neuropatisk smärta som indikation. Patentet för den indikationen förlorar Pfizer först om ett par år. Och till dess är förskrivning av de generiska produkterna mot neuropatisk smärta off label. Även om läkemedlen alltså är utbytbara.

I Storbritannien har Pfizer enligt uppgifter i Fierce Pharma försökt förmå förskrivare och patienter att inte använda de generiska produkterna vilket nu nått brittisk domstol.Enligt ett utslag i domstolen har Pfizers bedrivit en grundlös aktion mot läkare och apotekare som erbjuder patienterna generisk pregabalin.

Pfizer hävdar att syftet med kampanjen varit att informera om att företagets Lyrica också har smärta som indikation. Pfizer säger att man ska överklaga domen.