Annons

Region Skåne får rätt om prisöverenskommelse

TLV:s beslut att förbjuda Region Skåne från att ingå prisöverenskommelse med företaget UCB Pharma rivs nu upp, av Högsta förvaltningsdomstolen.

18 dec 2015, kl 09:58
0

Annons

Högsta förvaltningsdomstolen har prövat fallet och kommit fram till att häva Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, tidigare beslut om förbud för Region Skåne att ingå eller förnya prisöverenskommelser med läkemedelsföretag om läkemedel som förskrivs på recept inom läkemedelsförmånerna.

Det var våren 2012 som Region Skåne ingick avtal med UCB Pharma, som innebar att regionen skulle få en återbäring på 15 procent för all försäljning av läkemedlet Cimzia för behandling av reumatism. TLV menade att avtalet innebar att priset på det subventionerade receptbelagda läkemedlet skulle bli olika i landet och valde därför att förbjuda regionen från att ingå avtal.

Region Skåne överklagade och får nu bifall i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen skriver i domen att TLV:s beslut saknar författningsstöd och därför upphävs förbudet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng