Annons

Astrazeneca i mångmiljardaffär

Astrazeneca köper en majoritetsandel i biomedicinteknikföretaget Acerta Pharma som utvecklar läkemedel mot cancer.

17 dec 2015, kl 13:13
0

Annons

I dag, fredag, blev det klart att Astrazeneca köper 55 procent av Acerta Pharmas aktier, till en summa av 2,5 miljarder dollar, vilket motsvarar 21 miljarder svenska kronor. Därefter kan Astrazeneca längre fram köpa upp resterande aktier i företaget för knappt 13 miljarder kronor.

I och med affären tar Astrazeneca över cancerläkemedlet acalabrutinib. Företaget uppger i ett pressmeddelande att läkemedlet, en så kallad BTK-hämmare, just nu testas i fas III-studier för behandling av blodcancer.

Tidigare meddelade dessutom Astrazeneca att företaget fortsätter stärka terapiområdet inom andningsvägar genom att köpa läkemedelsföretaget Takedas respiratoriska verksamhet. Affären beräknas uppgå till fem miljarder kronor.

Förutom företagets tidigare presenterade satsning i Sverige, på ny teknik för produktion av bioläkemedel, utökar Astrazeneca nu sin verksamhet i Kina. Detta genom ett samarbete med det kinesiska företaget Wuxi Apptec. I ett pressmeddelande skriver företaget att samarbetet ska skynda på leveransen av innovativa bioläkemedel och målinriktade läkemedel.