Annons

E-recept ska stoppa förfalskningar

Läkemedel klassade som särskilda ska med tiden i princip bara få förskrivas elektroniskt enligt ett förslag. Men det dröjer.

17 aug 2015, kl 10:44
1

Annons

Förfalskning av recept handlar oftast om narkotisk förskrivning och är kopplad till användningen av pappersrecept, framför allt den så kallade särskilda receptblanketten. Den togs en gång fram just för att göra manipulering svårare. Men trots de speciella säkerhetsdetaljerna är det inte helt ovanligt att de förfalskas.

I dag är i princip all förskrivning elektronisk. Av de cirka 3,35 miljoner expeditioner som görs varje månad har andelen pappersrecept stadigt minskat, idag är de cirka 2 procent. Av det totala antalet expeditioner är drygt 65 000 expeditioner från pappersrecept, av dessa är knappt 5 procent, cirka 3 200 expedierade från särskilda receptblanketter.
Hur många förfalskningarna av de särskilda blanketterna är finns det inte någon statistik på. Men Sveriges Apoteksförening identifierade under tre månader 54 förfalskade eller manipulerade pappersrecept.
 

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har kommit med förslag på hur förfalskningarna ska kunna minskas. Enligt myndigheterna kommer de att minska betydligt den dag alla förskrivare har tillgång till elektronisk receptförskrivning och en samlad läkemedelslista som gör det möjligt att se om och vad patienten fått förskrivet från annat håll.
Idag är det en liten grupp förskrivare som inte arbetar åt någon vårdgivare, företrädesvis pensionerade som inte är anslutna till systemet.

Fram till dess att det finns ett webbaserat ordinationsverktyg tillgängligt för alla förskrivare föreslår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen att alla pappersrecept på särskilda läkemedel måste förvaras på apoteket efter det första uttaget. Det innebär att patienten sedan måste hämta ut sina läkemedel på samma apotek. Men hen kan välja att omvandla pappersreceptet till ett e-recept och slippa begränsningen. Vidare föreslår de två myndigheterna att pappersrecept som är färdigexpedierade inte ska få återlämnas till patienten.
De här ändringarna i väntan på att samtliga förskrivare har tillgång till elektronisk förskrivning bör införas så snabbt som möjligt, anser myndigheten.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (s) är i en DN-intervju helt med på myndigheternas förslag och vill slopa pappersrecepten för narkotiska recept.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Ta bort pappersrecepten helt! De tar onödigt lång tid att expedieras på, felexpedieringsrisken ökar iom att man ska läsa receptet och tyda förskiven vara och kan således välja fel vara och styrka. Vi glömmer att klistra etikettlingen på pappersrecepten pga ovanan att hantera pappersrecepten. Detta leder ju till att antal gjorda uttag inte stämmer, vilket kanske kunden tycker är bra. De nyutexaminerade får inte in vanan i att expediera på pappersrecept, vilket de som varit med längre har. Och endel har en ful vana att vilja få sina gula lappar utskrivna för de vill inte lära sig nytt. Endel vill bara ha den gula lappen då det är smärtlindrande eller sömntabletter resten sparar man i datorn. Så ta bort de gula recepten helt!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng