Bröstcancerbehandling mindre bra bland de äldsta

Bland kvinnor över 80 år kan nyttan av kemoterapi mot bröstcancer vara signifikant lägre.

18 aug 2015, kl 09:22
0

Annons

Vid många typer av cancer bland äldre människor kan kemoterapi förlänga livet. Effekten är däremot inte lika bra för de allra äldsta kvinnorna som får behandling av bröstcancer visar en ny studie. Däremot är nyttan av behandlingen stor ända upp i höga åldrar.

Den nya studien utgick utifrån en databas med 14 400 kvinnor med hormonreceptornegativa bröstcancrar i stadie I till IIIA.

Fynden visade att för kvinnor mellan 65 och 69 år ledde kemoterapi till en 30 procentig minskning av risken att dö. Riskreduktionen var 26 procentig bland 70- till 74-åringarna och 24 procent för de som var mellan 75 till 79 år. Däremot gick det inte att se någon signifikant riskreduktion bland kvinnorna som var över 80 år. Ett undantag sågs i en liten grupp som behandlades med doxorubicin samt cyklofosfamid.

Enligt Science Daily spekulerar forskarna om orsakerna till den uteblivna effekten på dödligheten av kemoterapi bland de allra äldsta. En tänkbar faktor kan vara att tumörerna har utvecklats till att vara mindre känsliga för behandlingen. En annan teori är att den åldrande kroppen gör att läkemedelskoncentrationerna blir lägre. Ytterligare en tänkbar orsak skulle kunna vara att behandlingen även dödar friska celler bland dessa patienter.

I samma studie undersöktes effekten av kemoterapi på koloncancer bland både kvinnor och män. Där såg man att behandling gav en reducerad risk att dö även bland de allra äldsta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng