Annons
Elektroniska recept på väg bli standard
Foto: Istock

Elektroniska recept på väg bli standard

Snart börjar nationella läkemedelslistan att användas och nya regler för hur apoteken ska hantera recept införs.

15 apr 2021, kl 11:32
0

Annons

Den första maj börjar nationella läkemedelslistan att användas. I ett första steg tas ett nytt elektroniskt receptregister i bruk. I samband med detta införs också regeländringar för apotekspersonalens sätt att hantera recept.

– För de flesta kommer detta inte innebära någon förändring eftersom
99 procent av alla recept redan är elektroniska. Syftet med det nya registret är att vi alla ska få bästa möjliga läkemedelsbehandling. Det sker genom att man själv, vården och apoteket har samma information, säger Gustav Sjöstrand på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Får tillgång till samma information

Syftet med nationella läkemedelslistan är att ge vården, apoteken och patienterna tillgång till en samlad information om en persons förskrivna och uthämtade recept. Nationella läkemedelslistan ersätter det gamla registret för elektroniska recept och information om uthämtade läkemedel.

I registret kommer information om vilka recept en patient har och vilka mediciner som ska lämnas ut från apotek att finnas. För att denna information ska vara så bra som möjligt behöver recepten vara elektroniska. Informationen, som kan ses av patienten, vården och apotekspersonal, sparas i fem år.

Om en patient har ett pappersrecept kommer apotekspersonalen nu att lägga in det i nationella läkemedelslistan innan läkemedlet lämnas ut. Personalen kommer inte längre att skriva ut elektroniska recept på papper, med undantaget om patienten behöver det för att hämta ut läkemedel i ett annat land.

Slopade pappersrecept skjuts upp igen

Men det dröjer ytterligare innan pappersrecepten verkligen slopas. Från början var det meningen att detta skulle ske redan i juli 2020. Men efter en del kritik, som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om, sköts detta upp. Invändningarna handlade bland annat om valet av tidpunkt att ta bort pappersrecepten eftersom vissa förskrivare, exempelvis pensionerade läkare, inte hade tillgång till ett elektroniskt receptsystem.

För dessa förskrivare utvecklar  E-hälsomyndigheten webbportalen Förskrivningskollen som de ska kunna använda för att skriva ut e-recept. Eftersom den inte var klar sköt Läkemedelsverket i fjol upp att slopa pappersrecepten till oktober i år. Och enligt Läkartidningen är Förskrivningskollen ytterligare försenad vilket gör att pappersrecepten kan bli kvar till nästa år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng