Diabetesläkemedel i implantat bättre

Diabetiker som fick sin medicin genom implantat fick bättre värden jämfört med en tablettbehandling med Januvia.

20 aug 2015, kl 13:25
0

Foto: Intarcia

Att operera in en tändsticksstor pump laddad med läkemedel mot diabetes typ II kan ge flera fördelar jämfört med en standardbehandling med tabletter. Det visar resultaten från en klinisk fas III-studie där man testade läkemedelsbolaget Intarcias osmotiska pump kallad ITCA 650. Implantatet i studien var laddat med GLP1-receptoragonisten exenatid.

Effekten från implantatet jämfördes med en behandling med tabletter med Januvia, sitagliptin, och försöket pågick under ett år. Alla patienterna hade också en grundbehandling med metformin.

Att läkemedlet i pumpen under huden räcker i upp till ett år och frisätts kontinuerligt innebär en väldigt bra följsamhet i medicineringen. Patienterna som använde implantatet hade också en signifikant lägre nivå på sina HbA1c-värden jämfört med de som fick tablettbehandlingen. Dessutom gick de ner mer i vikt än personerna som fick Januviabehandling, 4 kilo jämfört med 1,3.

Intarcia planerar nu att ansöka om ett godkännande för behandlingsmetoden under 2016.

Exenatid som är den aktiva substansen i implantatet säljs idag av Astrazeneca under namnen Bydureon och Byetta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng