Legionellabakterier stänger läkemedelsfabrik

GSK har med omedelbar verkan stängt en produktionsenhet i North Carolina efter att man hittat den potentiellt livsfarliga bakterien Legionella.

13 aug 2015, kl 09:53
1

Annons

Det pågår en mindre utbrott av legionellainfektioner i USA där fler än 100 fall rapporterats i bland annat New Yorkområdet där flera personer också avlidit. Sjukdomen har krävt tolv liv i södra Bronx under den senaste månaden.

Nu har man hittat legionellabakterier i läkemedelsbolaget GSKs lokaler i Zebulon, North Carolina där det jobbar 4400 personer. Man stängde direkt ned produktionen efter fyndet. På platsen producerar man bland annat cancermediciner, hivbehandlingar och olika inhalatorer med läkemedel. Bakterierna hittades vid en rutinkontroll i ett kyltorn och enligt PharmaTimes ska det inte finnas några risker för att sjukdomen har spridits.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. De flesta utvecklade länder har ett regelverk för hur kyltorn skall underhållas och kontrolleras för att eliminera risken för legionellautbrott. Så ej Sverige, utan här faller det under miljöbalkens paragrafer om anläggningsägarna ansvar för skydd mot hot mot människors hälsa eller miljön. Jag arbetar på ett företag som jobbar med bland annat legionellaanalys och bekämpning, Waren International, och ofta när jag kontaktar ägare av obehandlade kyltorn bemöts jag med stor skepsis – vissa tror mig förmodligen inte!
    Jag har goda vänner som jobbar som jobbar inom bygg och fastighet utomlands som häpnar över att vi inte ställer krav på underhåll av exempelvis kyltorn, som utgör så otroligt stora risker för omgivningen. Efter ett stort Legionellautbrott som dödade 65 personer i Spanien för något tjugotal år sedan infördes hårda regler på underhåll och myndighetsinspektioner i EU, men då var inte Sverige medlem?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng