Annons
200 miljoner fler vaccin-doser reserverade

200 miljoner fler vaccin-doser reserverade

Igår avslutade EU förhandlingarna med BioNTech-Pfizer om att reservera ett kommande vaccin mot covid-19.

10 sep 2020, kl 15:07
0

Annons

EU-kommissionen avslutade på onsdagen förhandlingarna med ett sjätte läkemedelsföretag för att köpa in ett potentiellt vaccin mot covid-19. Det nu aktuella företaget är BioNTech-Pfizer och reservationen gäller 200 miljoner doser. Förhandlingarna innefattar också en möjlighet att köpa upp ytterligare 100 miljoner doser när ett vaccin har visat sig vara säkert och effektivt.

Det planerade avtalet med BioNTech-Pfizer skulle ge alla EU:s medlemsstater möjlighet att köpa vaccinet samt att donera till länder med låg- eller medelinkomst, eller skicka till andra medlemsländer.

BioNTech är ett tyskt företag som arbetar med Pfizer i USA för att utveckla ett vaccin baserat på budbärar-RNA (mRNA). Sedan tidigare har kommissionen avslutat förhandlingar med läkemedelsföretagen Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Curevac, Moderna och Astrazeneca.

– Dagens slutliga samtal med BioNTech-Pfizer är ännu ett viktigt steg i våra ansträngningar att bygga en sund och mångsidig portfölj av vaccinkandidater. Vi är optimistiska att det bland dessa kandidater kommer det att finnas ett säkert och effektivt vaccin mot COVID-19 som hjälper oss att besegra denna pandemi, sade hälsokommissionären Stella Kyriakides i ett pressmeddelande.

Med Astrazeneca har EU-kommissionen slutit ett avtal som för Sveriges del innebär ungefär åtta miljoner doser totalt, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om. Företagets vaccinkandidat har tidigare förutspåtts vara klart för godkännande i slutet av året. Nyligen stoppades dock testerna tillfälligt då en av deltagarna drabbades av en typ av nervinflammation.