Annons
Astrazeneca gör tillfälligt stopp i vaccinstudie

Astrazeneca gör tillfälligt stopp i vaccinstudie

Astrazeneca pausar testerna av covid-19-vaccinet AZD1222 för att följa upp en misstänkt biverkning.

9 sep 2020, kl 09:48
0

Annons

Läkemedelsföretaget Astrazeneca pausar tillfälligt den storskaliga kliniska testningen av bolagets vaccinkandidat mot covid-19. Enligt bolagets medieuttalanden till Statnews, som var först med att rapportera om studiestoppet, handlar det om en nödvändig rutinåtgärd.

Orsaken till studiepausen är att en person som fått vaccinet i den pågående fas III-studien i Storbritannien har blivit sjuk. Personen ska utan någon uppenbar orsak ha drabbats av en typ av nervinflammation. Bolaget  meddelar att fortsatt vaccinering säkerhetspausas för att utreda ett oförklarligt sjukdomsfall i studien.

Statnews rapporterar att den drabbade personen är en kvinna som lagts in på sjukhus med symtom på ett ovanligt sjukdomstillstånd som kallas transversal myelit. Detta är ett allvarligt tillstånd som innefattar inflammation i ryggmärgen och kan orsaka muskelsvaghet, förlamning, smärta och problem med urinblåsan. Transversal myelit kan orsakas av bland annat virus.

Enligt Statnews källor är diagnosen ännu inte bekräftad. Kvinnan är på bättringsvägen och kommer inom kort att få lämna sjukhuset.

Astrazeneca samarbetar med Oxfordforskare

Astrazenecas talesperson säger till Statnews att studiestoppet en försiktighetsåtgärd som är standard ”när det uppträder en potentiellt oförklarlig sjukdom i någon av studierna”. En oberoende kommitté kommer nu att gå igenom de testdata som hittills finns. Detta för att se om det kan finnas något samband mellan sjukdomsfallet och vaccineringen.

Bolaget utvecklar, som Läkemedelsvärlden rapporterat, vaccinkandidaten AZD1222 i samarbete med forskare vid Oxford university. Fas III-studier har förutom i Storbritannien startat även i bland annat USA. Forskarna pausar nu testerna i alla länder.

Statnews konstaterar att den här typen av bakslag är vanliga när nya vacciner tas fram. Nyhetssajten skriver också att det är oklart hur långt Astrazenecas studiestopp blir.

Avtal med Sverige

Den aktuella vaccinkandidaten är den som Sverige via EU har slutit avtal med Astrazeneca om. Enligt avtalet är Sverige garanterat minst sex miljoner vaccindoser om vaccinet blir godkänt. Avtal med flera andra vaccinutvecklare via EU är på gång.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Dagens nyheter att det är för tidigt att uttala sig om framtiden för Astrazenecas kandidatvaccin mot covid-19:

– Det är just av det skälet som vi inte satsar på bara ett vaccin. Vi hoppas förstås att det här fungerar, men gör det inte det så har vi andra vaccin som vi får tillgång till, säger han.

I ett pressmeddelande studiepausen framhåller Astrazeneca-chefen Pascal Soriot att bolaget har vetenskap, säkerhet och samhällsintresse i fokus för sitt arbete:

– Den tillfälliga pausen är ett levande bevis på att vi följer dessa principer. De kommer också att vägleda våra beslut om när studierna kan starta igen så att vi så snart som möjligt kan tillhandahålla detta vaccin brett, jämlikt och utan vinstkrav under pandemin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng