Nytt läkemedel mot bröstcancer testas i Sverige

Det är ett läkemedel riktat mot patienter med HER2-positiv bröstcancer
som ska börja testas vid Radiumhemmet i Solna. Substansen pertuzumab
ska ges innan operation för att krympa tumören.

14 okt 2008, kl 15:34
0

Det är företaget Roche som utvecklat det målinriktade läkemedlet med den aktiva substansen pertuzumab. Substansen har i kombination med Herceptin (trastuzumab) visat bra resultat i tidigare studier för att minska tumörens storlek. Den kommande studien leds av överläkare Thomas Hatschek på Radiumhemmet i Solna

Både trastuzumab och pertuzumab, binder till HER2-receptorn på bröstcancercellerna, men på olika ställen vilket gör att kombinationsbehandling ofta är lyckad. Pertuzumab är en monoklonal antikropp som tillhör en grupp som kallas HER-dimeriseringshämmare, HDI. Genom att pertuzumab förhindrar att HER2-receptorn slår ihop sig med en eller flera receptorer av olika HER-typ till så kallade dimerkomplex hämmas tillväxten av cancertumören . Dessa komplex spelar en aktiv roll i tillväxten av flera olika cancerformer.

Kvinnor med HER2-positiv bröstcancer och stora tumörer kommer att erbjudas att delta i den internationella studien. Totalt kommer 400 kvinnor att få en nioveckorsbehandling innan operation med olika kombinationer av Herceptin, pertuzumab och cytostatika.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng