Vioxx ökar risk för hjärtinfarkt också på längre sikt

Efter den så kallade Approve-studien drogs cox 2-hämmaren Vioxx in från
marknaden 2004 då det visade sig att läkemedlet ökade risken för
hjärt-kärlsjukdomar. Nu kommer resultat från en uppföljningsstudie som stärker bevisen.

14 okt 2008, kl 13:08
0

Debatten om säkerheten med Vioxx (rofecoxib) har pågått under flera år och nu får den ytterligare bränsle. I en långtidsuppföljning av Approve som publiceras oneline i tidskriften the Lancet presenteras ännu fler negativa effekter av preparatet.

Approve omfattade totalt 2 587 patienter som fick rofecoxib för att förebygga återfall av cancerpolyper i tjock- och ändtarm. Syftet var att utvärdera effekten efter tre års behandling men studien avbröts i förtid när de allvarliga biverkningarna med hjärt- kärlkomplikationer blev känd.

Nu har amerikanska forskare följt upp studiedeltagarna ett år efter avslutad behandling. När de gick igenom tillgängliga data för 84 procent av deltagarna kunde de konstatera att den relativa risken för dem att drabbas av negativa händelser som hjärtinfarkt, stroke och hjart-kärlrelaterad död ökade med 79 procent jämfört med placebogruppen. Enligt forskarna bakom studien stämmer resultaten överens med de som visade sig under pågående behandling med rofecobix.

Forskarna skriver i artikeln att riskerna verkar gälla generellt för preparat inom läkemedelsklassen och varnar för liknande risker med andra konventionella NSAID-preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng