Annons

Nytt sätt att undvika antibiotika till äldre i onödan

Nära hälften av all antibiotika som förskrivs till personer över 80 år
i Sverige är mot urinvägsinfektion. Men i många fall är behandlingen
helt onödig. En ny avhandling från Uppsala universitet har tittat på
ett enkelt sätt att undvika felbehandling.

14 okt 2008, kl 12:21
1

Många äldre personer har bakterier i urinen som är helt ofarliga och som inte behöver behandlas med antibiotika. Det kallas för asymptomatisk bakterieuri, ABU, och är vanligt förekommande hos äldre med sämre hälsa. Men symptomen kan vara svåra att tolka och många gånger sätts behandling in utan att diagnosen är helt klar och antibiotika ges helt i onödan.

Nils Rodhe, distriktsläkare i Dalarna, har undersökt metoder att kunna skilja urinvägsinfektion som kräver behandling från de som inte gör det och upptäckt att detta är möjligt genom att mäta halten av leukocyter och cytokinen IL-6 hos patienten. I studien ingick 16 patienter med urinvägsinfektion med symptom, 24 med ABU och 20 negativa kontroller. Resultaten, som presenteras i en avhandling vid Uppsala universitet, visar att personerna med ABU hade lägre halt av både leukocyter och IL-6 än de med urinvägsinfektion.

–    Ofta sätter vi läkare in antibiotika reflexmässigt när vi hittar bakterier i urinen men det är inte nödvändigt eftersom dessa inte behöver var av en farlig sort. Genom att även mäta vita blodkroppar och Il-6 kan vi avgöra vilken typ av bakterier det rör sig om, säger Nils Rodhe.

Metoden är dessutom väldigt enkel. Halten leukocyter mättes som halten leukocytesteras i urinen med en vanlig urinsticka som ger svar direkt. Nils Rodhe menar att det i framtiden skulle kunna vara möjligt att utveckla stickor där även Il-6 kan mätas.

–    Men redan idag kan vi avläsa halten nitriter på en urinsticka vilket är en indikation på bakterier. Om patienten har höga nivåer av både nitrit och leukocytesteras är det mer troligt att antibiotika behövs. Detta skulle kunna utnyttjas i svårbedömda fall för att kunna sätt in rätt behandling, säger Nils Rodhe.

Avhandlingen visar också att var femte kvinna och var tionde man över 80 år hade ofarliga bakterier i urinen. Nils Rodhe säger att även om materialet i studien är litet så är resultaten intressanta och att liknande större studier pågår på andra håll i Sverige.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. För att tillgodose behovet av geriatriker i och med den stora kommande ökningen av äldre måste utbildningen av dessa prioriteras på något vis. Varför inte kräva geriatrisk utbildning beräknat på ett visst antal äldre inom upptagningsområdet för varje vårdcentral eller beroende på antalet listade hos varje samma central ?