Kan ett vaccin skydda mot flera olika coronavirus?
Foto: Istock

Kan ett vaccin skydda mot flera olika coronavirus?

Brittiska forskare har gjort framsteg i sökandet efter en måltavla för ett universellt coronavaccin.

9 aug 2022, kl 09:32
0

Forskare vid Francis Crick institute i Storbritannien har hittat en lovande måltavla för ett framtida universellt coronavaccin. De vill utveckla en ny typ av vaccin som ska kunna ge visst skydd både mot olika varianter av covid-19 och mot andra medlemmar av familjen coronavirus. Det handlar om allt ifrån vanliga förkylningsvirus till nya varianter av covid-19-viruset och helt nya coronavirus med pandemirisk.

Universellt coronavaccin svår nöt

Den måltavla som de brittiska forskarna identifierat är ett område på covid-19 viruset sars-cov-2:s spikeprotein. De har publicerat studien, som gjordes på möss, i Science translational medicine.

Det finns många problem med att få fram ett universellt coronavaccin. Bland annat eftersom det finns en del viktiga skillnader mellan olika coronavirus och eftersom de muterar relativt ofta. De är även kända för att genomgången infektion sällan ger något komplett skydd mot återinfektion.

I den nu aktuella studien undersökte forskarna antikroppar riktade mot en annan del av sars-cov-2:s spikeprotein än den del som covid-19-vacciner hittills riktats mot. Antikropparna i studien var riktade mot en del av spikeproteinet som kallas subenhet S2. Den är viktig för virusets förmåga att ta sig in i kroppens celler.

Studie på möss

Forskarna vaccinerade möss med S2-enheten. Försöksdjuren bildade då antikroppar som i laboratoriestudier visade sig kunna neutralisera ett stort antal olika coronavirus som kan framkalla sjukdomar hos djur och människor. Antikropparna kunde bland annat neutralisera vanliga förkylningsvirus, ett stort antal olika varianter av sars-cov-2 och två coronavirus som finns hos fladdermöss.

Forskarna framhåller att S2-området på spikeproteinet är en lovande måltavla för ett potentiellt universellt coronavaccin eftersom det området är ungefär likadant hos många olika coronavirus. Detta gäller inte på samma sätt S1-enheten, som covid-19-vacciner hittills riktats mot. En annan fördel med S2 som måltavla är enligt forskarna att det sker färre mutationer där.

Studierna fortsätter

– Ett coronavaccin riktat mot S2-området skulle kunna ge ett visst skydd mot alla nuvarande och framtida coronavirus. Detta breda skydd skiljer ett sådant vaccin från dem som är riktade mot det mer varierande S1-området. Dessa är effektiva mot just de virusvarianter de är designade för, men har mindre förmåga att skydda mot en bred grupp av coronavirus, säger i ett pressmeddelande George Kassiotis, forskningsledare för gruppen bakom studien.

Ett universellt coronavaccin skyddar, förklarar forskarna, sannolikt inte så effektivt att det  hindrar att man blir infekterad. Men det kan förbereda immunförsvaret tillräckligt för att det ska kunna hålla infektionen under kontroll medan kroppen utvecklar ett mer specifikt immunsvar mot det aktuella coronaviruset. Forskargruppen går nu vidare med sina studier och understryker att mycket forskning ännu återstår innan de vet om deras idéer håller.