Cancerläkemedel potentiell behandling mot covid-19
Foto: Istock

Cancerläkemedel potentiell behandling mot covid-19

Läkemedelskandidaten sabizabulin minskade risken för dödsfall i covid-19 jämfört med placebo, enligt en studie.

9 aug 2022, kl 11:59
0

Annons

Coronapandemin är ännu inte över och sökandet efter nya behandlingar fortsätter. En studie visar nu lovande resultat för läkemedelskandidaten sabizabulin som behandling mot covid-19. Studien, som har publicerats i New England journal of medicine visar att läkemedlet kan minska risken för dödsfall i covid-19 jämfört med placebo.

Sabizabulin utvecklades mot cancer

Sabizabulin verkar i cellen genom att störa mikrotubuli, som bygger upp cellskelettet och ger cellen stöd och form. När det gäller covid-19 så spelar mikrotuboli en roll för att hjälpa sars-cov-2 att komma in och lämna celler. Sabizabulin förväntas kunna störa virusets livscykel genom att binda till delar av mikrotubuli. På så sätt ska läkemedlet kunna begränsa virusets replikation och spridning. Läkemedlet förväntas också kunna undertrycka vissa inflammatoriska reaktioner som kan uppstå efter en covid-19-infektion.

Det amerikanska läkemedelsföretaget Veru utvecklade från början sabizabulin som behandling mot cancer. För närvarande testas läkemedelskandidaten till exempel mot prostatacancer i en fas II-studie.

Studie med covid-19-patienter

Efter att coronapandemin brutit ut började forskare på företaget att undersöka om läkemedlet även kunde fungera mot covid-19.

I den nyligen publicerade fas III-studien ingick patienter som vårdades på sjukhus för måttlig till svår covid-19 och löpte hög risk för andnöd och död. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper som fick antingen sabizabulin eller placebo.

Interimsresultat efter 60 dagar på sammanlagt 145 patienter visade att 45,1 procent (23 av 51) av patienterna i placebogruppen dog jämfört med 20,2 procent (19 av 94) i den grupp som fick sabizabulin. Denna skillnad översätts till en minskning av risken för dödsfall med 55,2 procent. På grund av att läkemedlet visade sådan effektivitet mot covid-19 stoppades studien i förtid. Experter framhåller dock i en artikel i New york times att studien ska tolkas med försiktighet då den är liten.

EMA påbörjar granskning

Företaget Veru har lämnat in en ansökan om nödgodkännade för sabizabulin till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Någon liknande ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har ännu inte gjorts. Men trots detta har EMA, efter en begäran från Tyskland, påbörjat en utvärdering av läkemedlet. Det är EMA:s Emergency task force, ETF, som kommer att göra granskningen som ett första ärende enligt den nya EU-förordningen som innebär att EMA har en utökad roll under nödsituationer för folkhälsan. I granskningen kommer EFT att titta på alla tillgängliga data som finns, inklusive den nyligen publicerade fas III-studien.

Granskningen kommer sedan att skickas till expertkommittén CHMP som ger myndighetens yttrande. EU-länderna kan sedan överväga användning av läkemedlet innan ett eventuellt godkännande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng