Förbud mot olika priser på samma läkemedel

För att försvåra parallellhandel med läkemedel har Glaxosmithkline krävt av sina spanska grossister att sälja till högre priser till internationella återförsäljare. I maj beslutade EU-kommissionen att det strider mot EU:s konkurrensregler.

21 jun 2001, kl 16:36
0

Fram till alldeles nyligen har Glaxosmithkline haft ett prissystem med olika priser i Spanien. Ett lägre pris har tagits ut om preparatet har sålts till en spansk återförsäljare och ett högre om det har gått till ett annat EU-land. Men nu har EU-kommissionen satt stopp för Glaxosmithklines system.
? Läkemedelsföretag, eller andra företag, kan inte ha separata distributionsavtal som delar upp den gemensamma marknaden i nationella marknader. Vi har noga undersökt Glaxosmithklines argument men de håller inte för en närmare granskning, säger Mario Monti, EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, i ett pressmeddelande.
Redan 1998 informerade dåvarande Glaxowellcome kommissionen om den nya prissättningen. Majoriteten av grossisterna gick med på avtalet men fyra överklagade till kommissionen.
I kommunikationen mellan företaget och kommissionen erkänner Glaxosmithkline att den dubbla prissättningen syftar till att hämma parallellhandeln.

Positivt beslut
? Vi tycker naturligtvis att det här är ett positivt beslut eftersom Spanien är den största marknaden för parallellexport, säger Ulf Janzon, vd på Paranova och ordförande i FPL, Föreningen för parallellimportörer av läkemedel.
? Parallellimporten står i dag för cirka tio procent av all läkemedelsförsäljning i Sverige och bidrar till sänkta kostnader i den svenska sjukvården.
Glaxosmithkline har nu två månader på sig att meddela kommissionen vilka åtgärder företaget kommer att vidta.
? Naturligtvis rättar vi oss efter kommissionens beslut. Vi kan inte göra något åt det, säger Lena Strömberg, informationschef på Glaxosmithkline i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng