Skärpta regler för dextropropoxifen

Läkemedelsverket har skärpt förskrivningsreglerna för läkemedel som innehåller dextropropoxifen. Från den 15 juni ska de förskrivas på särskild receptblankett. Det är första gången man beslutat att läkemedel som inte är narkotikaklassade ska förskrivas på det här sättet.

21 jun 2001, kl 16:34
0

Sedan början av 70-talet har det varit känt att dextropropoxifen vid överdosering eller tillsammans med alkohol kan orsaka andningsförlamning och hjärtbiverkningar. I Sverige fick debatten om läkemedlen ordentlig fart när forskarparet Ulf och Birgitta Jonasson i slutet av 90-talet pub-
licerade data som visade att cirka 200 personer om året dör av förgiftning där dextropropoxifen orsakat eller bidragit till dödsfallet.

Ulf och Birgitta Jonasson beräknar att åtminstone ett 40-tal varje år dött av en ofrivillig förgiftning. Marginalerna för livshotande skador är små när alkohol kombineras med den ordinerade dosen. Alltsedan paret började publicera sina forskningsresultat har de krävt att medlen ska narkotikaklassas.
? Man vet att läkarna i och med att de måste använda den speciella blanketten också tar ett större ansvar för förskrivningen. Jag tror att man inom några år kommer att spara 50?100 liv om året genom en restriktivare förskrivning, säger Ulf Jonasson.

Inte narkotikaklassade
Men beslutet om skärpningen vid förskrivningen innebär inte att läkemedlen narkotikaklassats.
Enligt narkotikakonventionen från 1961 är substansen dextropropoxifen narkotikaklassad, men beredningar med mindre än 135 mg undantogs från förteckningen. Skälet till det var att värktabletterna som precis börjat komma ut på marknaden skulle vara lättillgängliga. En lättillgänglighet man fått anledning att ifrågasätta konsekvenserna av.
? Men i praktiken innebär skärpningen att de här medlen ska förskrivas som om de var narkotikaklassade, säger Conny Eklund på Läkemedelsverket.
Läkemedel med dextropropoxifen är de enda preparat som inte är det som ska förskrivas på det här sättet.
I föreskrifterna har det tidigare stått att dextropropoxifen liksom bland annat TreoComp och tillväxthormon ?bör? förskrivas på särskild blankett.
? Men står det ?bör? använder läkarna den vanliga blanketten, konstaterar Helena Calles på Läkemedelsverket.
? Trots all information Läkemedelsverket gått ut med om riskerna vid felanvändning så har det inte skett några större förändringar av förskrivningen.
Förutom att ge läkarna en ytterligare tankeställare innan de förskriver värktabletterna vill man med skärpningen minska receptförfalskningarna, säger Helena Calles.
Under förra året upptäcktes drygt 900 förfalskade recept. Av dessa gällde drygt en tredjedel, 338 stycken, dextropropoxifen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng