Annons
FHM utreder nationella rekommendationer om TBE-vaccin
Enhetschefen: ”Skulle kunna göra det enklare”
Allt fler svenskar drabbas av fästingsmittan TBE.

Enhetschefen: ”Skulle kunna göra det enklare”

Idag skiljer det sig lite mellan regionerna, enligt enhetschef Sören Andersson på Folkhälsomyndigheten.

31 mar 2023, kl 15:08
0

Sören Andersson.

Sören Andersson.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Noll kronor eller flera hundra. Kostnaden för TBE-vaccinationer skiljer sig stort mellan regionerna. Det visar en kartläggning Läkemedelsvärlden publicerade i onsdags.

Skillnaderna är stora även om något fler regioner subventionerar och många börjat diskutera subventioner av TBE-vaccin.

Utreder på eget initiativ

Folkhälsomyndigheten har tagit ett eget initiativ och gör nu en utredning för att se om det finns förutsättningar att ge nationella rekommendationer om TBE-vaccination.

– Idag skiljer det sig lite mellan regionerna och det skulle göra det enklare. Men det är inte säkert att vi landar i en nationell rekommendation, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden.

Han poängterar att uppdraget är knepigt eftersom förekomsten av TBE-bärande fästingar skiljer sig åt över landet.

– Det finns olika hotspots även inom regionerna, så det kan vara svårt att ge generella rekommendationer.

Skulle varit klar inför fästingsäsongen

Bakgrunden till satsningen är ökningen av antalet TBE-fall som anmälts till myndigheten senaste åren.

Nationella rekommendationer efterfrågas även av regionerna och deras smittskyddsenheter.

– De vill gärna att vi tittar på det här, säger Sören Andersson.

Ambitionen var att vara färdiga före fästingsäsongen. Så har det inte blivit.

– Visst hade det varit önskvärt. Men av lite olika skäl har covidarbetet tagit mer tid och kraft, och en del andra sjukdomsområden också. Vi har inte gett ett specifikt datum för när vi ska vara färdiga, säger Sören Andersson.

Utredningen är efterlängtad. Region Gävleborg, exempelvis, väntar på den innan de tar beslut om eventuell subvention av TBE-vaccin för barn.

Lägger pusselbitar för att få samlad bild

Myndigheten ska bland annat kartlägga antalet anmälda fall, varifrån de kommer och hur det ser ut över tid. Redan idag gör varje region sina egna kartläggningar.

– Vi vill lägga pusselbitar för att få en uppfattning om hur det ser ut i hela landet. Vi vill se det aktuella läget och vart vi är på väg.

Enhetschefen säger att det inte är säkert att Folkhälsomyndigheten kan presentera något nytt.

Han understryker även att de inte är klara ännu.

Har även koll på grannländerna

Folkhälsomyndigheten följer även vad som händer i våra grannländer.

Fästingar, ibland nya arter eller fästingar bärande på nya smittor, kan komma hit med fåglar, olika slags gnagare och rådjur.

– Gränsområden som södra Norge, som avspeglar situationen i Sverige, följer vi också, säger Sören Andersson.

Eftersom TBE inte ingår i vaccinationsregistret kan Folkhälsomyndigheten inte få en exakt bild av utbredningen av TBE-bärande fästingar. Ingen vet hur stor andel av befolkningen som är vaccinerade i olika områden.

– Det är klart att vi inte säkert kan veta hur utbredningen ser ut när vi inte vet hur många som är vaccinerade. Det gör det förstås svårare, konstaterar enhetschefen.

Vaccinregister skulle förenkla

Det skulle vara enklare för patienten att hålla ordning på sina TBE-vaccinationer om det fanns med i vaccinregistret, säger Sören Andersson.

– Idag hänger det ytterst på den enskilde medborgaren. Man kan ha hjälp av att gå till samma mottagning exempelvis, att de har koll, säger han.

Men de flesta av oss flyttar då och då?
– Ja, det stämmer.

Tar inte ställning till subventioner

Det finns efterfrågan om att TBE-vaccin ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet, inte minst från en del smittskyddsläkare.

Det tänker Folkhälsomyndigheten inte ta ställning till i den här utredningen.

– Det ligger i så fall mycket längre fram i tiden. Och en sådan utredning kräver en helt annan insats, säger Sören Andersson.

De hälsoekonomiska analyser som gjorts om huruvida det är samhällsekonomiskt lönsamt att subventionera TBE-vaccin är spretiga och har kommit till olika resultat.

Avvaktar statlig vaccinutredning

En statlig utredning arbetar just nu med de nationella vaccinationsprogrammen. Den ska vara klar vid årsskiftet.

Folkhälsomyndigheten avvaktar därför med egna initiativ i frågan om TBE-vaccin ska vara gratis eller billigare för vissa grupper.

Men Folkhälsomyndigheten är ju expertmyndighet?

– Ett nationellt vaccinationsprogram är lagstyrt och reglerna är mer strikta. Antingen ger regeringen oss det i uppdrag att utreda eller så prioriterar vi det själva.

Utifrån utredningens resultat kan det bli aktuellt att föreslå att ta in ett vaccin i ett nationellt vaccinationsprogram. Det förutsätter att kriterierna för det är uppfyllda.

– Det är sedan upp till regeringen att fatta beslut, utifrån övriga prioriteringar som behöver göras, säger Sören Andersson.

Kan inte bestämma över regionerna

Folkhälsomyndigheten kan inte beordra regionerna att göra TBE-vaccin gratis eller billigare.

– Det är politiska beslut och regionernas ansvar. Vi kan komma med rekommendationer, men regionerna ansvarar för sina medborgares hälsa.

Men har Folkhälsomyndigheten inget att säga till om?

– Regionerna är inte skyldiga att följa våra rekommendationer. Men i fallet med covidvacciner så valde de att göra det, säger Sören Andersson.