FDA panel vill godkänna nytt diabetesmedel

FDA:s rådgivande kommitté rekommenderar att Janssens nya diabetesläkemedel canagliflozin godkänns i USA.

14 jan 2013, kl 12:25
0

Annons

Behandlingen som ingår i en ny klass så kallade SGLT2-hämmare är det första som kan bli godkänt i USA. Det kommer att marknadsföras under namnet Invokana.

En rival i klassen, är Astrazenecas Forxiga, dapagliflozin, som godkändes i Europa i november. Men det läkemedlet avslogs av samma rådgivande kommitté till FDA som nu alltså sagt ja till Janssens nya diabetesmedel i samma klass.  FDA ansåg att riskerna för bröst- och urinblåsecancer inte var nog utredda när det gällde Forxiga. Det indikerar att kommittén har större förtroende för canaglifozin jämfört med dapagliflozin. 
Den nya klassen SGLT2-hämmare är en ny grupp läkemedel för behandling av typ 2-diabetes, som ökar utsöndringen av glukos i urinen. SGLT2 är ett transportprotein för natrium och glukos i njurarna. Genom att hämma dess aktivitet ökas utsöndringen av glukos från kroppen.
Men även om FDA-kommitttén är positiv till det nya medlet påpekade man oro för potentiella kardiovaskulära risker med behandlingen.
Även Boehringer Ingelheim och Eli Lilly har en kandidat i den nya gruppen diabetesbehandlingar, empagliflozin.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng