Annons
Långverkande sprutor mot diabetes och fetma på väg
Saxenda (liraglutid) fetmaläkemedel, från Novo Nordisk. Foto: Pressbild

Långverkande sprutor mot diabetes och fetma på väg

Ett svenskt företag är med och utvecklar långverkande sprutor mot diabetes och fetma som räcker en månad.

7 jun 2023, kl 10:08
0

Annons

Långverkande sprutor mot diabetes och fetma, med substansen liraglutid, som tas en gång i månaden. Det är målet för det Uppsala baserade bioteknikföretaget Nanexa.

Bolaget utvecklar en långverkande depåversion av substansen liraglutid, NEX-22.

Föregångaren till Ozempic

Läkemedlen med liraglutid från Novo nordisk är föregångare till bolagets nya storsäljare, diabetes- respektive fetmaläkemedlen Ozempic och Wegovy, båda med semaglutid som aktiv substans.

Novo nordisk marknadsför idag liraglutid under namnen Saxenda mot fetma och Victoza vid diabetes tup 2. (Samma substans finns även i Novo nordisks kombinationspreparat Xultopy tillsammans med insulin mot diabetes typ 2.)

Ozempic tas som en injektion en gång i veckan. Men patienter som tar liraglutid mot fetma eller diabetes typ 2 måste ta sprutor varje dag.

Långverkande sprutor mot diabetes och fetma

Tillsammans med det tyska forskningsbolaget Profil ska Nanexa starta nu en fas I-studie för att ta fram en långverkande version av substansen liraglutid. Den ska bara behöva tas en gång i månaden.

– En GLP-1-analog som bara behöver injiceras en gång i månaden har potentialen att inte bara underlätta diabetesbehandlingen och förbättra patientens efterlevnad, utan även att förbättra tolerabilitet och effektivitet, säger Tim Heise, forskningschef och medgrundare av Profil i ett pressmeddelande  från Nanexa.

”Idealisk för patienten”

I en första djurstudie av NEX-22, som presenterades tidigare i år har man kunnat visa på positiva resultat med en frisättning av liraglutid över 28 dagar.

Flera prekliniska studier pågår, som preliminärt bekräftar dessa resultat, enligt Nanexa.

Bengt Gustavsson, apotekare och medicinsk chef på Nanexa, säger i pressmeddelandet att NEX-22 är mycket spännande.

Vidare säger han att depåläkemedlet ”fyller otvetydigt ett stort medicinskt behov” då patienterna slipper täta injektioner.

– En depåberedning över en månad är på många sätt idealisk för patienten med diabetes eller med obesitas och det förenklar också för vårdgivare och apotek.

Start på tyska marknaden

Valet av tyska Profil är strategiskt. Tyskland är en av de absolut största läkemedelsmarknaderna i Europa och i världen.

Det är också det land i Europa som med sitt prissättningssystem tillåter försäljning från dag ett vid ett godkännande av ett nytt läkemedel i EU, poängterar Nanexas vd David Westberg.

Fas I-studien av NEX-22, den första studien av långverkande liraglutid på människor, beräknas starta i slutet av året.