Annons

FDA kräver mikrochips på läkemedelsförpackningar

I USA ska alla läkemedelsförpackningar inom några år vara försedda med ett mikrochip. Med så kallad RFID-teknik hoppas FDA komma åt den växande marknaden med förfalskade läkemedel. I Europa är intresset än så länge svalt.

20 sep 2005, kl 18:05
0

Inom några år vill den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, att alla läkemedelsförpackningar som säljs i USA ska ha ett så kallat RFID-mikrochip. Det är bland annat för att komma åt den växande marknaden med förfalskade läkemedel som man vill att industrin ska ha infört den nya teknologin innan utgången av 2007.

I USA räknar man med att cirka tio procent av alla läkemedel är förfalskningar, vilket innebär att antalet förfalskade förpackningar är flera gånger större än den svenska läkemedelsförbrukningen.

Radiofrekvensidentifiering, RFID, är en relativt ny teknik som utnyttjar små elektroniska märkbrickor som kan läsas av på avstånd med en antenn. Idag används den till exempel i bilnycklar.

Varje förpackning blir unik

Förutom att RFID är en betydligt säkrare märkning än streckkoden som är lättare att förfalska innebär tekniken att varje förpackning får en unik identifikation.

? Det betyder mycket för säkerhetsarbetet, säger Per Manell på Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

? Ibland kan det till exempel vara befogat att få vissa burkar ur trafik. Idag måste man dra in hela sortimentet eftersom man inte kan identifiera vilka förpackningar som blivit felaktiga.

? Man får också en helt annan logistikuppföljning. Det vill säga man kan bättre övervaka att produkterna används i rätt ordning; först in först ut.

Från Apotekets sida ser man därför också många fördelar om tekniken infördes. Men industrin ställer sig än så länge avvaktande på grund av kostnaden.

? Det går an att införa tekniken i USA, en kontinent med 260 miljoner invånare. Men att läkemedelsindustrin skulle bygga in den här avancerade tekniken enbart för den svenska marknaden är fullständigt omöjligt, säger Per Manell.

Inom EMEA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, har man inte visat något större intresse, säger Per Manell.

? Inträffar det inte någon incident i Europa som visar på nödvändigheten att införa systemet, kommer troligen EMEA att avvakta erfarenheterna från USA, tror Per Manell.