Annons

Fattiga deltar inte lika ofta i kliniska studier

Inkomst påverkar vilka som deltar i kliniska prövningar av nya cancerläkemedel, enligt en amerikansk studie.

10 jan 2013, kl 12:31
0

Forskare har i en studie som publicerats i Journal of Clinical Oncology undersökt 5 500 personer som nyligen diagnosticerats med bröstcancer, kolorektal cancer, lungcancer eller prostatacancer mellan 2007 och 2011, skriver Reuters. Genom en webbaserad undersökning tog forskarna reda på patienternas ålder, kön, inkomst och utbildningsnivå. De frågade även om de blivit erbjudna att delta i en klinisk studie och om de antagit erbjudandet.

Totalt hade 2 174 pratat med sin läkare om att delta i en klinisk prövning. Av dem hade 45 procent blivit erbjudna att vara med i en och runt hälften hade accepterat. Slutligen hade 9 procent deltagit i en klinisk studie.

Forskarna såg att 10 procent av de som deltagit en klinisk prövning tjänade mer än 50 000 dollar per år, jämfört med 7,6 procent i gruppen som tjänade mindre än 50 000. De kunde även se liknande deltagande bland patienter över 65 år, som vanligtvis inte oroar sig för vårdkostnader eftersom de uppfyller kraven för den nationella försäkringen Medicare. 

Enligt forskarna kan det finnas flera anledningar till att de med lägre inkomst inte deltar lika ofta i kliniska studier. En kan vara att läkarna inte erbjuder dem en plats i prövningen. Dessutom verkade fattigare patienter vara mer oroade över vårdkostnaderna kopplade till kliniska studier. Forskarna menar att en bättre förståelse av orsakerna om varför det ser ut så här kan bidra till att göra kliniska prövningar tillgängliga för alla patienter. Det skulle göra att studieresultaten bättre stämmer överens med verkligheten.