Att låta en farmacevt arbeta integrerat i vårdteamet på medicintunga akutavdelningar minskar antalet läkemedelsrelaterade problem drastiskt. Ulrika Gillespie, apotekare och doktorand på Akademiska sjukhuset i Uppsala har tillsammans med kollegor tittat på effekten av farmacevters närvaro under två år och resultaten är tydliga.
Gruppen som fick information av farmacevt hade bland annat 16 procent färre återbesök och akutinläggningar jämfört med kontrollgruppen.
– Vi såg också att antalet sjukhusinläggningar som orsakats av läkemedel var 80 procent lägre i gruppen som fått information av en farmacevt, säger Ulrika Gillespie.
I studien, som publiceras i senaste numret av Archives of Internal Medicine ingick 400 patienter över 80 år som slumpades till att antingen ingå i en interventionsgrupp eller en kontrollgrupp. Patienterna i interventionsgruppen fick träffa en farmacevt när de kom till sjukhuset, under vårdtiden och vid utskrivningen. Farmacevten tog fram läkemedelslistor men deltog också i ronder och teamarbetet på avdelningen.
Enligt Ulrika Gillesipe är det just det integrerade arbetet som är nyckeln till framgången.
– Det räcker inte att farmacevten bara gör separata läkemedelsgenomgångar med patienten utan det är viktigt att arbetet sker tillsammans med annan vårdpersonal i dialog. Farmacevten ska också ha tillgång till samma information som läkare och sjuksköterskor.
På de akuta medicinavdelningarna är det vanligt att patienterna har många diagnoser och står på en mängd olika läkemedel. Ulrika Gillespie menar att det är just på dessa medicintäta avdelningar med korta vårdtider som det gör stor skillnad med en farmacevt närvarande.
-Det handar inte om att läkaren inte kan detta men precis som en sjukgymnast behövs på en ortopedisk avdelning behövs farmacevter här, säger hon.
De farmacevter som deltagit i interventionerna var apotekare eller receptarie med påbyggnadsutbildning. För tillfället är de ett tiotal som arbetar i Uppsala och det finns pengar garanterade för projektet under hela 2010 men sedan är fortsättningen oklar. Ulrika Gillespie har själv arbetet i Skottland där det finns en farmacevt per vårdavdelning och hoppas att de kan fortsätta med sitt arbete här.
-Våra resultat visar att det kan minska kostnaderna rejält för sjukvården, säger hon.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Ett efterlängtat, om än ganska självklart resultat.