Annons
Facket vill se fler åtgärder i samband med EES-signaler

Facket vill se fler åtgärder i samband med EES-signaler

Använd inte bara expertstödet EES – vidta också åtgärder, är budskapet i samband med seniorveckan.

11 apr 2019, kl 09:27
0

Under den årliga så kallade seniorveckan, som pågår nu, lägger apoteken extra fokus på läkemedelsanvändningen hos personer över 75 år. Under veckan erbjuds alla i kundgruppen en genomgång av sparade recept med hjälp av det elektroniska expertstödet EES, som bland annat ger varningar om läkemedelsinteraktioner, felaktiga doseringar eller dubbelmedicinering.

Under seniorveckan förra året gjordes 144 000 EES-slagningar, vilket ska jämföras med mellan 80 000 och 100 000 slagningar som var veckosnittet under året.

Ifjol analyserades också utfallet första gången vetenskapligt, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om. Resultatet visade att slagningarna för personer 75 år och uppåt resulterade i över 330 000 signaler, det vill säga varningar.

Resultaten visade också att endast en bråkdel, cirka sju procent (knappt 30 000), av signalerna åtgärdades (stängdes).

I en kampanj inför den nu pågående seniorveckan uppmanar därför fackförbundet Sveriges Farmaceuter sina medlemmar på apotek att aktivt stänga så många signaler som möjligt.

Det innebär till exempel att kontakta förskrivaren, göra en egen farmaceutisk bedömning eller ha en dialog med kunden om den noterade varningen. Åtgärden ska också dokumenteras i systemet för att visa att signalen ”stängts”.

”Det är dags för oss farmaceuter att visa att vi har kompetensen och kunskapen att bidra till en förbättrad läkemedelsanvändning”, skriver förbundet på sin hemsida.

Till tidningen Svensk Farmaci säger Erika Larsson, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, att ett skäl till att farmaceuter inte stänger signaler kan bero att man inte riktigt vågar ta ansvar för att problemet är åtgärdat.

– Det är dags att vi farmaceuter visar att vi besitter kunskapen för att förbättra läkemedelsanvändningen, och att vi inte är rädda för att använda den kunskapen, säger Erika Larsson, till tidningen.

Ett annat skäl till att inte stänga ner signalerna, som diskuterades i samband med resultaten från studien, är att farmaceuterna vill att även andra farmaceuter ska se signalerna vid kommande expeditioner.

Budskapet från fackförbundet där är att farmaceuterna i större utsträckning ska våga lita på att de har kompetens att avgöra vilken åtgärd som behövs och att de åtgärder som görs är tillräckliga.

Seniorveckan pågår mellan den 8 och 14 april.