Annons
Obligatorisk vaccinering efter stort mässlingsutbrott

Obligatorisk vaccinering efter stort mässlingsutbrott

Med 285 personer insjuknade i mässling i New York-stadsdelen Brooklyn tvingas invånarna nu vaccinera sig.

10 apr 2019, kl 16:52
0

Annons

Ett pågående mässlingsutbrott i stadsdelen Brooklyn i New York ledde under tisdagen till att stadens ledning utlyste ett så kallat ”public health emergency”, det vill säga ett ”folkhälsonödläge”.

Hittills har 285 personer konstaterats smittade av mässling i vad som är det största mässlingsutbrottet i New York sedan början av 1990-talet, rapporterar nyhetssajten Stat News.

Utbrottet är begränsat till området Williamsburg i Brooklyn och de drabbade är nästan uteslutande alla medlemmar i en judisk-ortodox församling i Williamsburg.

New Yorks hälsokommissionär Oxiris Barbot poängterar dock att de flesta religiösa ledarna i de judisk-ortodoxa församlingarna förordar vaccin, men att vaccinationstäckningen länge varit låg i vissa områden på grund av ett uttalat vaccinmotstånd från en liten grupp människor.

– Det här utbrottet drivs av en liten grupp av anti-vaxxare i dessa områden som spritt farlig desinformation baserad på falsk vetenskap, sade Oxiris Barbot i en intervju i Stat News.

För att få stopp på mässlingsutbrottet har New Yorks borgmästare Bill de Blasio nu beslutat om obligatorisk vaccinering mot mässling, röda hund och påssjuka om man inte kan bevisa att man redan är vaccinerad eller har förvärvat immunitet på annat sätt. Den som inte är immun och som vägrar att vaccinera sig får böta en summa om 1 000 dollar, motsvarande drygt 9 000 kronor.

– Varje timme och varje minut räknas. Om människor bara går och vaccinerar sig behöver ingen bötfällas, sade Bill de Blasio, rapporterar CNN. Det är inte vårt mål att utfärda straff, vi vill bara lösa problemet.

Vaccinobligatoriet gäller för alla som bor, jobbar eller går i skolan i fyra specifika postnummerområden i Brooklyn och som är äldre än 6 månader gamla.

De hittills 285 personer som smittats med mässling är enligt CNN mellan 1 månad och 66 år gamla. Majoriteten, 246 stycken, är barn och av de 21 som behandlats på sjukhus har fem krävt intensivvård.

– Under 2017 hade vi bara två mässlingsfall i New York, så nuvarande situation är väldigt allvarlig, sade Bill de Blasio till CNN. Vi kan inte tillåta att denna farliga sjukdom åter får fäste utan vi måste stoppa den nu.