Annons
Hepatit C och cancer krävde ökning i budget

Hepatit C och cancer krävde ökning i budget

Regeringen skjuter till 630 miljoner kronor till läkemedelsförmånerna i vårändringsbudgeten.

10 apr 2019, kl 14:57
0

Annons

När regeringen i dag presenterade sin vårändringsbudget var det med få nyheter inom läkemedelsområdet. En var dock att man tvingas skjuta till 630 miljoner kronor till läkemedelsförmånerna eftersom kostnaderna för förmånsläkemedel under förra årets två senaste månader översteg prognosen.

Enligt Socialstyrelsens rapporter om förväntade och faktiska läkemedelskostnader var det läkemedel mot hepatit C och cancer som översteg kostnaden under förra årets sista kvartal.

Enligt prognosen skulle kostnaden för hepatit C-läkemedel under sista kvartalet uppgå till 200 miljoner kronor, medan den faktiska kostnaden landade på drygt 530 miljoner.

Sedan den 1 januari 2018 är de nya antivirala hepatit C-läkemedlen subventionerade för alla med sjukdomen, som Läkemedelsvärlden rapporterat om. Det var de inte när prognosen för läkemedelskostnaderna för 2018 gjordes, vilket sannolikt bidragit till att fler än väntat har behandlats och att läkemedelskostnaden därmed ökat.

Även kostnaderna för onkologiläkemedel under fjolårets sista kvartal översteg de förutspådda.

– Det är framför allt nya cancerläkemedel som driver kostnaden. Det är något vi sett de senaste åren och något vi tror kommer att fortsätta, säger Daniel Högberg, utredare på Socialstyrelsen.

Med de tillskjutna 630 miljonerna blir anslaget för läkemedelsförmånerna 28 419 miljoner kronor för 2019, jämfört med det tidigare ramanslaget på 27 789 miljoner kronor.