Annons
”Sista chansen att undvika ny coronakris i Europa”
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid den webbsända presskonferensen.

”Sista chansen att undvika ny coronakris i Europa”

EU-kommissionen uppmanar länderna att skärpa arbetet mot covid-19. Ökad spridning oroar även i Sverige.

24 sep 2020, kl 15:20
0

EU-kommissionen och EU:s folkhälsomyndighet ECDC höll på torsdagen en gemensam presskonferens om det försämrade covid-19-läget i Europa.

– Vi är i ett avgörande skede. Det här är sista chansen att undvika att upprepa vårens  smittspridning och de nedstängningar av samhället som då följde. Det vore förödande både för individer och för samhällen om vi hamnade där igen, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Hon uppmanade medlemsländerna att se till att de har rätt åtgärder mot smittspridningen på plats och att människor verkligen följer de restriktioner som finns.

Sverige i mest stabila gruppen av länder

ECDC, European centre for disease control and prevention, publicerade på torsdagen en förnyad riskanalys beträffande covid-19 i Europa. Analysen visar en mycket varierande bild. I tolv av länderna beskriver ECDC läget som stabilt. Till dessa länder hör Sverige. Övriga är Belgien, Cypern, Finland, Tyskland, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen och Polen.

I Sverige och övriga stabila länder är covid-19-risken för närvarande, enligt ECDC, låg för den allmänna befolkningen. För äldre och andra riskgrupper är dock risken enligt analysen moderat.

I övriga länder i EU är läget betydligt sämre. ECDC pekar på en stark ökning av antalet smittade, allvarligt sjuka och dödsfall på grund av covid-19. Detta gör att risken för de mest sårbara grupperna definieras som mycket hög. För övriga i befolkningarna beskriver myndigheten risken som moderat till mycket hög, beroende på vilket land det handlar om. De länder som har den mest oroande utvecklingen är just nu Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Spanien.

ECDC-chefen Andrea Ammon framhöll att mycket av smittspridningen nu sker bland ungdomar och unga vuxna. En förbättrad riskkommunikation till yngre personer är därför en av de åtgärder som ECDC vill se i alla länder.

– Unga tror att de är osårbara. Men även de kan bli allvarligt sjuka. Dessutom kan de sprida smittan vidare till mer sårbara personer. Riskkommunikationen måste skräddarsys för att nå fram till olika grupper, sade hon.

Inga lyfta restriktioner i Sverige

Lite senare höll även Sveriges statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson webbsänd presskonferens. Nyheten var att regeringen ännu inte tillåter evenemang med fler än 50 personer. Många hade väntat sig ett beslut om en utökning till 500 personer vid torsdagens regeringssammanträde, men så blev det alltså inte.

Skälen är den svaga uppgång av antalet covid-19-fall som nu syns också i Sverige samt att regeringen tycker sig se ett förändrat beteende i befolkningen.

– Allt fler har blivit mindre försiktiga. Det är kramar och kalas och bussresor i rusningstrafik. Även om det svenska läget är jämförelsevis stabilt ser vi en uppgång här också. Det är oroväckande och det krävs att vi skärper upp vårt beteende, sade Stefan Löfven.

Han uppmanade arbetsgivare att fortsätta underlätta distansarbete och underströk att alla måste ta sitt ansvar att hålla fysisk distans i olika sammanhang.

– Ordna inga trånga hemmafester. Det är tråkigt, men om vi tvingas införa nya restriktioner så vore det ännu tråkigare.