Annons
Tillsätter expertgrupp för att lära om covid-19
Staffan Normark. Foto: Fredrik Person

Tillsätter expertgrupp för att lära om covid-19

Kungliga vetenskapsakademien bildar en expertgrupp som ska utreda kunskapsläget om covid-19.

25 sep 2020, kl 10:00
0

Annons

Kungliga vetenskapsakademien har tillsatt en expertgrupp som ska granska covid-19 och sjukdomens spridning i samhället. Uppgiften är att belysa vad vi kan lära oss av pandemin och om det är möjligt också ge råd inför framtida pandemier.

Gruppen består av ledamöter av Kungliga vetenskapsakademien och andra framstående experter inom området. Totalt ingår sju personer. Expertgruppen ska i första hand belysa vilka kunskapsluckor som finns när det gäller viruset och sjukdomen och hur kunskapsläget ser ut när det gäller smittskydd, vaccination och behandling. Den ska även utreda vilka lärdomar som går att dra om smittskydd och läkemedel- och vaccinutveckling. Att ta ställning till om dialogen mellan vetenskapssamhälle, statsmakter, myndigheter och vård kan utvecklas i framtiden utifrån de erfarenheter vi får av pandemin ingår också i uppgifterna.

– Med sitt vetenskapliga fokus ska Vetenskapsakademiens expertgrupp ses som ett komplement till Coronakommissionen som tillsatts av regeringen. Till skillnad från kommissionen har vår expertgrupp inte i uppdrag att granska svenska myndigheters agerande eller utvärdera de samhällsekonomiska konsekvenserna, säger Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson i ett pressmeddelande.

Staffan Normark, ledamot av Kungliga vetenskapsakademien och professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd blir ordförande i gruppen.

– Det känns både viktigt och utmanande, att mitt under brinnande pandemi orsakad av ett nytt virus, tolka och beskriva den explosion av kunskap som växer fram om viruset, om infektionen och om de faktorer och åtgärder som påverkar virusets framfart i samhället, säger han i pressmeddelandet.

Före utgången av 2021 ska Expertgruppen lämna sin slutrapport.

Medlemmar av Vetenskapsakademiens expertgrupp

Staffan Normark, Stockholm, ordförande i expertgruppen är professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.
Anders Hallberg, Uppsala, är professor emeritus i läkemedelskemi, tidigare rektor för Uppsala universitet och har arbetat med utveckling av läkemedel mot infektionssjukdomar.
Ari Helenius, Zürich, är professor i biokemi och en världsledande virusforskare.
Jan Holmgren, Göteborg, är professor i medicinsk mikrobiologi och har bland annat tagit fram ett av världens mest använda vaccin mot kolera.
Gunilla Karlsson Hedestam, Stockholm, är professor i vaccinimmunologi. Hon har arbetat aktivt med forskning om Sars-CoV-2 och leder ett forskarlag som undersöker immunsvaret mot viruset.
Annika Linde, Stockholm, virolog, adjungerad professor och tidigare statsepidemiolog.
Jan Nilsson, Lund/Malmö, professor i experimentell kardiovaskulär forskning samt ordförande i Hjärt- och lungfondens forskningsråd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng