”Behöver ha restriktioner ett tag till”

”Behöver ha restriktioner ett tag till”

Vi kommer att behöva hantera viruset länge till trots vaccinerna, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på ett seminarium om covid-19-vacciner.

15 jan 2021, kl 14:46
0

Charlotta Bergquist

Charlotta Bergquist.

Richard Bergström

Richard Bergström.
Foto: Efpia.

Det är en glädjande situation och det är överraskande att det har gått så fort att ta fram vacciner, men det betyder inte att personer som har vaccinerat sig kan börja göra som de vill. Det budskapet framförde Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på ett digitalt seminarium om vacciner mot covid-19 i går. Enligt honom finns det ännu för lite kunskap om effekten av vaccinerna för att kunna säga när vi kan återgå till ett vanligt liv.

– Bara för att den rika delen av världen vaccineras kommer inte smittan att försvinna. Det kommer förhoppningsvis att innebära att det här akuta läget upphör och om allt går väl borde saker kunna normaliseras till sommaren. Men vi kommer att behöva fortsätta med restriktioner ett tag till, sa han.

Enligt honom är det viktigt att vänta tills vi ser att smittan minskar.  Först därefter kan vi successivt börja öppna upp samhället igen.

– Vi måste hålla ut lite till. Även om flera vacciner har visat sig ha en skyddseffekt på 90 procent så är det inte 100 procent. Innan vi lättar på restriktionerna vill vi se att effekterna av vaccinerna är så goda som de sägs vara, sa han.

En annan sak som han påpekade var att vi ännu inte vet om en person som är vaccinerad ändå kan sprida smittan vidare till andra.

– Vi vet inte heller hur länge skyddet sitter i för den som är vaccinerad. Det finns en hel del frågor kvar att fundera på.

Allergiska reaktioner av vacciner mot covid-19

Bland de nästan 500 personerna som deltog i seminariet, som anordnades av Apotekarsocieteten och Läkemedelsvärlden, var frågorna många. En återkommande fråga var hur man ska tänka kring den senaste tidens rapporter om allergiska reaktioner som har drabbat några personer som har fått vaccin.

– Den enda kontraindikation som finns för vaccination än så länge är känd allergi mot någon av komponenterna i vaccinerna. Det är ju dock inte säkert att man känner till vad man är allergisk mot vilket kan göra det svårt. En del har fått en allergisk reaktion trots att de inte har någon känd allergi, sa Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket.

Deltagarna vid seminariet fick veta att Svensk förening för allergologi kommer att publicera detaljerade riktlinjer kring bedömning av allergirisker vid covid-19-vaccinering.

På seminariet diskuterades också att en del personer drabbades av narkolepsi efter att ha fått vaccin mot svininfluensan. En fråga som dök upp var hur Läkemedelsverket säkerställer att detta inte händer igen. Charlotta Bergquist sa då att det inte går att med säkerhet säga att det aldrig kommer att hända eftersom att sådana reaktioner inte går att upptäcka i kliniska studier. Hon poängterade dock att de är bättre rustade nu.

– Mycket har ändå hänt på tio år. Vi har bättre inrapportering för biverkningar och vi kommer att ha ett vaccinationsregister där statistik över hur många som är vaccinerade förs in. Det gör det lättare för oss att följa upp signaler om misstänkta biverkningar, sa hon.

Mrna-vacciner påverkar inte dna

En annat tema som diskuterades var att två vacciner mot covid-19 är helt nya typer, så kallade mrna-vacciner. En person undrade om de här vaccinerna ändrar i vårt dna och om det kan påverka vidare generationer.

 – Mrna-vacciner går inte in i vårt genom. Det är en instabil molekyl som inte ligger kvar, utan har en tillfällig produktion av proteinet i våra celler utan att försöka sig. Det kan inte påverka framåt i tid, sa Charlotta Bergquist då.

Bernice Aronsson, läkare vid Folkhälsomyndigheten och ansvarig för medicinska frågor kring covid-19-vaccineringen, informerade också om att mrna-vacciner inte tar sig in i cellkärnan och därmed inte når in i vårt dna.

– Det är viktigt att hitta en bra kommunikation kring detta för människor är rädda för det här, sa hon.

Förhoppning om 500 000 doser i veckan

Framåt slutet av seminariet, mittemellan två EU-möten, deltog även Sveriges nationella vaccinsamordnare Rickard Bergström. Han fick svara på frågor kring hur leverensarna av vacciner mot covid-19 till Sverige ser ut just nu.

– Vi förväntar oss godkännande av vaccinet av Astrazeneca och så småningom också vaccinerna från Janssen och Curevac. Förutsatt att alla dessa blir godkända och att allt går som planerat, kommer vi att få omkring 300 000 doser per vecka i februari och omkring 500 000 doser per vecka från april. I så fall klarar vi av det här fram till midsommar, sa han.