Bäst med blodtryckssänkare på kvällen

Bäst med blodtryckssänkare på kvällen

Risken för hjärtkärl-händelser nästan halverades om patienter med högt blodtryck tog sina blodtryckssänkande läkemedel på kvällen i stället för på morgonen.

23 okt 2019, kl 16:10
0

Patienter med högt blodtryck som tog sina blodtryckssänkande mediciner på kvällen hade 45 procent lägre risk att drabbas av hjärtkärl-sjukdom än patienter som tog sina läkemedel på morgonen. Skillnaden var statistiskt signifikant.

Det visar en studie publicerad i European heart journal där spanska forskare följt drygt 19 000 patienter med läkemedelsbehandling mot högt blodtryck i snitt drygt sex år.

Alla patienter som inkluderades i studien hade kliniskt konstaterad hypertension mätt under 48 timmar med kontinuerlig blodtrycksmätning. Deltagarna, som alla behandlades med ett eller flera blodtryckssänkande läkemedel, randomiserades till två olika grupper – en som tog sina läkemedel på morgonen och en som tog dem på kvällen.

Under de drygt sex år som studien pågick mättes blodtrycket hos deltagarna under en sammanhängande period på 48 timmar efter varje läkarbesök, men minst en gång om året.

Resultaten visade att risken att dö på grund av hjärtkärl-händelse var 66 procent lägre i gruppen som tog sina läkemedel på kvällen. Även risken för stroke var lägre hos kvällsmedicinerarna (49 procent), liksom risken för hjärtinfarkt (44 procent).

Resultaten gäller sedan forskarna korrigerat för riskfaktorer som ålder, kön, diabetes typ 2, njursjukdom, rökning och kolesterolnivåer.

– Resultaten i studien visar att patienter som rutinmässigt tar sina blodtryckssänkande läkemedel vid läggdags, till skillnad från när de vaknar, har bättre blodtryckskontroll och ännu viktigare, en signifikant minskad risk för död eller sjukdom till följd av blodkärlsproblem, sade Ramón Hermida, professor vid University of Vigo, som lett forskningsprojektet i ett uttalande i samband med att studien publicerades.

Flera tidigare studier visar att ”nattblodtrycket” är en signifikant känsligare prognostisk markör för hjärtkärl-sjukdom än blodtryck som tas under dagen. Detta eftersom bland annat processer för läkemedelsupptag och -nedbrytning följer en viss dygnsrytm, liksom reglering av blodtrycket. Till exempel är det vätskedrivande renin-angiotensin-aldosteron-systemet som mest aktivt under natten.

I studien visades också att gruppen som tog sina blodtryckssänkande mediciner vid läggdags hade signifikant lägre blodtryck både på natten och dagen än de som tog medicinen på morgonen. Deras blodtryck sänktes också mer på natten jämfört med morgongruppens.

I studien ingick endast patienter med ”normal” dygnsrytm och resultaten kan därför inte appliceras på till exempel nattarbetare. En annan svaghet med studien är att studiedeltagarna utgjorde en homogen grupp av spanska kaukasier, vilket gör att resultaten inte kan appliceras på andra etniska grupper.

Forskarna påpekar också att man inte kontrollerade för vilka läkemedel studiedeltagarna använde. De menar dock att det också är en av studien styrkor eftersom det speglar en verklig situation där olika patienter med högt blodtryck får förskrivet olika typer av läkemedel beroende individuella behov.