Bantningsmedlet Reductil dras in

Reductil dras in då behandlingen ökar risken för stroke och hjärtinfarkt. I Sverige behandlas idag cirka 16 000 patienter med läkemedlet.

22 jan 2010, kl 11:33
0

Annons

Anledningen till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s beslut att tillsvidare dra in försäljningstillståndet är att utvärderingen av SCOUT-studien som presenterades i slutet av förra året nu är klar. I den deltog närmare 5000 överviktiga patienter, med känd hjärtkärlsjukdom eller hög risk som följdes i upp till sex år.

 I den grupp som fick aktiv substans, 4 906 patienter drabbades 561 patienter, 11,4 procent, av sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, hjärtstillestånd och död. I gruppen som inte fick behandling drabbades 10 procent. Skillnaden gällde främst hjärtinfarkt och stroke, inte antalet dödsfall.
? Det intressanta är att det här är en studie där man hoppades kunna visa att viktnedgången i sig skulle minska risken för de här hjärtkärlhändelserna och sedan visade det sig vara tvärtom, säger Jane Ahlqvist-Rastad på Läkemedelsverket.

Eftersom överviktiga
och feta patienter alltid löper större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom blev EMA:s slutsats att resultaten i studien har betydelse för hur behandlingen ser ut i klinisk praxis.
? Reductil är ju till exempel indicerat vid behandling av obesa med ytterligare riskfaktorer som diabetes typ 2, säger Jane Ahlqvist-Rastad.
Beslutet om indragningen är tillsvidare. Det är alltså ännu inte något definitivt beslut av EMA.

Reductil har funnits i Europa sedan 2001.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng