Annons

Apoteken lämnar få biverkningsrapporter

Förra året skickade farmaceuter in 158 biverkningsrapporter av totalt drygt 6 000. Av dem kom 14 stycken från apotekaren vid medicinkliniken på Landskrona lasarett. 32 från de 1300 öppenvårdsapoteken.

10 jun 2014, kl 08:43
2

Annons

Få biverkningsrapporter från apoteken

Sedan två år tillbaka är biverkningsrapportering en del av farmaceuters jobb, liksom det är det för sjuksköterskor och alltid varit för läkarna.

Förra året tog Läkemedelsverket emot drygt 6 000 rapporter om biverkningar. Av dem stod läkarna för 67 procent, drygt 4000. Konsumenterna vars rapporter också tas emot stod för 17 procent och sjuksköterskorna för 11 procent. Farmaceuter hade skickat in 158 stycken biverkningsrapporter vilket utgör cirka 2,5 procent av de inkomna rapporterna. En försvinnande lite del kan det tyckas. Speciellt om man tittar på antalet rapporter från de cirka 1300 öppenvårdsapoteken, 32 stycken.
-En förklaring är nog att det här fortfarande är ganska nytt. Patienterna är inte vana vid att apoteken kan hjälpa dem med det här och det är också nytt för farmaceuterna är apotekaren Carin Svenssons förklaring.

Hon har tidigare arbetat som farmacichef på Kronans Apotek men är sedan några veckor tillbaka apotekschef inom CURA-kedjan.
-Inom Kronan gick vi ut med meddelande till alla farmacevter när det här blev aktuellt för två år sedan och talade om att nu skulle alla farmaceuter göra biverkningsrapportering och hur man skulle gå tillväga. Gissningsvis gjorde väl de andra aktörerna samma sak, tror hon.

Men det tycks inte haft något större genomslag. Carin Svensson tror också att det för farmaceuter ligger närmare till att uppmana en patient att prata med sin läkare än att göra en rapport till Läkemedelsverket.

Eftersom farmaceuter inte har några formella möjligheter att göra något åt situationen ligger det nära till hands att istället hänvisa till läkaren, menar hon samtidigt som hon tycker det är synd att farmaceuters möjlighet till rapportering inte fått genomslag.
-Speciellt när det gäller egenvården tycker jag det finns skäl att rapportera. Där är ju vi den naturliga ingången kan jag tycka.
Men av de 29 olika substanser som farmaceuter på apotek rapporterat om handlar fyra om receptfria läkemedel, Helaflex, Lactulose, Betolvidon och Paracetamol. Resten gäller receptbelagda läkemedel.

De flesta rapporterna från farmaceuter kommer från de som arbetar kliniskt, 125 av de 157. Räknat på antalet kliniska farmaceuter, ett drygt hundratal, är det betydligt fler än rapporterna från de cirka 4.500 som arbetar på öppenvårdsapotek.

Ett sjukhus som sticker ut är Landskrona lasarett, där medicinkliniken förra året skickade in 14 rapporter om biverkningar, med apotekaren Eva Sjöberg som rapportör.
-Till en del handlar det om att jag avlastar läkarna och sköter deras rapportering. Men de flesta har skett på mitt initiativ. Jag gör läkemedelsgenomgångar och då träffar man på många som fått biverkningar. Är det något som sticker ut eller är allvarligt försöker jag skicka in rapporter om det.
Eva Sjöberg deltog för några år sedan i ett projekt vars syfte var att se om klinikapotekare kunde öka biverkningsrapporteringen.
-Det kunde vi. Då fick man ju in rutinen och sedan dess har jag fortsatt.

Om man tittar länsvis står kliniska farmaceuter i Skåne för de flesta rapporterna, 56 stycken, därefter Västra Götaland och på tredje plats Stockholm med 19 respektive 14 biverkningsrapporter. Eftersom skyldigheten att rapportera biverkningar i Sverige formellt ligger på sjukvårdshuvudmännen finns inte samma krav på apoteksanställda som landstingsanställda att föra information vidare. Någon skyldighet liknande den som ligger på sjukvårdshuvudmännen finns inte på apotekskedjorna. 

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tack för en intressant artikel! Måste bara upplysa om att Trombyl felaktigt anges som receptfritt läkemedel i artikeln. ASA finns förvisso OTC men endast i högre doser mot bla smärta.

  2. Oj, det blev fel tack för påpekandet och nu har jag rättat. Då blev det bara fyra kvar.
    Ingert Nilsson