Foto: Istockphoto

Ny hjälp vid livmoderhalscancer

Avastin har fått ytterligare en indikation i EU. Medlet får nu användas mot livmoderhalscancer.

9 april 2015, klockan 09:54
0

En ny behandlingsmöjlighet mot livmoderhalscancer öppnar sig efter att EU-kommissionen nu godkänt Avastin, bevacizumabm för den indikationen. Godkännandet gäller för behandling av svårbehandlad eller metastaserande cancer samt vid recidiv. Läkemedlet ska ges tillsammans med kemoterapibehandling till de patienter som inte kan använda kemoterapi med platinapreparat.

Studien som ligger till grund för godkännandet visade att kvinnor som fick behandling med tillägg av Avastin hade 26 procent minskad risk för att dö och ökade sin överlevnadstid med nästan fyra månader. Resultaten visade också att Avastin minskade tumörstorleken.

Livmoderhalscancer drabbar främst yngre kvinnor och när sjukdomen upptäcks tidigt är prognosen väldigt bra. Däremot om cancern har hunnit utvecklas till en mer elakartad from är överlevande betydligt sämre. Varje år dör 180 kvinnor i Sverige i sjukdomen.

Kemoterapi eller strålning har hittills varit de enda behandlingsalternativen.

Avastin är sedan tidigare godkänt i Europa som behandling mot flera cancerformer som bröstcancer, kolorektal cancer samt mot cancer i lungor, njure och äggstockarna.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här