Annons
Studie visar minskning av livmoderhalscancer i USA
Foto: Istock

Studie visar minskning av livmoderhalscancer i USA

Forskare har sett att förekomsten av livmoderhalscancer har minskat i USA sedan hpv-vaccinet godkändes 2006.

18 mar 2022, kl 08:21
0

Mellan åren 2001 och 2017 minskade förekomsten av livmoderhalscancer, som orsakas av humant papillomvirus, hpv, i USA. Minskningen sågs särskilt hos yngre kvinnor visar en amerikansk studie som har publicerats i Jama network open. Enligt forskarna kan minskningen ha ett samband med hpv-vaccineringen som har varit godkänt i USA sedan 2006.

Även svenska forskare har i en tidigare studie visat att hpv-vaccinet mer än halverar risken för livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer orsakas ofta av hpv

Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna hos kvinnor och de flesta fallen orsakas av en hpv-infektion som överförs vid sexuella kontakter. För att förebygga livmoderhalscancer, och även andra hpv-relaterade cancerformer, har vaccinering mot hpv införts. I Sverige har hpv-vaccin varit kostnadsfritt för flickor sedan 2007 och från och med höstterminen 2020 även för pojkar.

Hpv kan även orsaka till exempel anal/ändtarmscancer, vulvacancer och peniscancer.

Analyserade data från tre databaser

I den nu aktuella studien analyserades data från tre nationella databaser om hpv-relaterad cancer och hpv-vaccinering. Med hjälp av det amerikanska cancerregistret identifierade forskarna totalt 657 317 hpv-relaterade cancerfall mellan 2001 och 2017. Av dessa inträffade nära 60 procent hos kvinnor och drygt 40 procent hos män. Mer än häften, totalt 206 075 vilket motsvarar 52,4 procent, av cancerfallen hos kvinnor var livmoderhalscancer.

Resultatet visade att incidensen av livmoderhalscancer minskade under den studerade tidperioden med en genomsnittlig årlig procentuell förändring på 0,9 procent.

Forskarna gjorde också en undergruppsanalys av livmoderhalscancer hos flickor som var i åldrarna 9 till 13 år 2006 då hpv-vaccinet godkändes i USA. I slutet av studien var dessa kvinnor mellan 20 och 24 år. Innan vaccinet godkändes minskade antalet livmoderhalscancerfall i denna åldersgrupp med 2,29 procent årligen. Efter att vaccinet godkändes minskade förekomsten av livmoderhalscancer med 9,5 procent årligen i samma åldersgrupp.

I en undergrupp av skivepitelcancer i livmoderhalsen var det en minskning med 11,2 procent årligen. Dessa trender sågs inte i de äldre åldersgrupperna.

Hpv-vaccin mot livmoderhalscancer

För att ta reda på om minskningen kunde associeras med förändringar i screeningen för livmoderhalscancer tittade forskarna på data från ett hälsoundersökningssystem (Behavioral risk factor surveillance system) mellan åren 2001 och 2016. Där såg de att screeningsfrekvensen var sjunkande eller stabil.

Forskarna använde sedan en vaccindatabas för att ta reda på vaccinationsfrekvensen hos unga kvinnor mellan 13 och 17 år. Där kunde det se att den ökade från 37,2 procent till 69,9 procent mellan åren 2008 och 2018.

Forskarna framhåller att resultatet av deras studie tyder på att vaccination kan vara förknippad med en minskning av livmoderhalscancer på befolkningsnivå. De påpekar dock att det inte går att bevisa det direkta sambandet då USA inte har ett rikstäckande hälso- och sjukvårdssystem.

Ökning bland andra cancerformer

I studien har forskarna även undersökt andra hpv-relaterade cancerformer och bland flera av dessa i stället sett en ökning. Under den studerade tidperioden sågs en signifikant ökning av anal/rektalcancer och vulvacancer hos kvinnor. Även hos män sågs en signifikant ökning av anal/rektalcancer och även av orofaryngeal cancer (cancer i mellansvalget). Denna cancerform var nästan fem gånger så vanlig bland män jämfört med kvinnor.

I USA godkändes vaccinet även för att förebygga orofaryngeal cancer 2020. Eftersom denna cancerform vanligen inträffar 20 till 45 år efter en hpv-infektion, med en medianålder på 63 år, kan det vara för tidigt att förvänta sig något resultat av vaccinet, menar forskarna.