Behandla inte utan symtom

En Cochrane-analys fann ingen nytta med att behandla bakterier i urinvägarna om man inte har symtom.

9 apr 2015, kl 12:02
0

Cochraneinstituet har gått igenom befintliga studier som undersökt behandlingen av bakterier i urinen som upptäckts hos patienter som inte hade några kliniska symtom från detta. Man har tidigare funnit att gravida kvinnor med tillståndet bör behandlas men för övriga patienter har det funnits en viss osäkerhet om dessa ska ha antibiotika eller inte.

I analysen ingick nio studier där patienterna med bakterier i urinen fick antingen antibiotika eller placebobehandling. Man undersökte bland annat ifall personerna senare utvecklade symtom på grund av bakterierna men man såg ingen skillnad mellan grupperna. Ingen skillnad sågs heller av komplikationer eller dödsfall mellan de som fick antibiotika eller inte. Njurfunktionen var också lika för båda grupperna.

Antibiotika ledde till att bakterierna försvann men i övrigt ledde det inte till någon klinisk nytta. Priset var att behandlingen gav biverkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng