Ny hjälp vid livmoderhalscancer
Foto: Istockphoto

Ny hjälp vid livmoderhalscancer

Avastin har fått ytterligare en indikation i EU. Medlet får nu användas mot livmoderhalscancer.

9 apr 2015, kl 09:54
0

En ny behandlingsmöjlighet mot livmoderhalscancer öppnar sig efter att EU-kommissionen nu godkänt Avastin, bevacizumabm för den indikationen. Godkännandet gäller för behandling av svårbehandlad eller metastaserande cancer samt vid recidiv. Läkemedlet ska ges tillsammans med kemoterapibehandling till de patienter som inte kan använda kemoterapi med platinapreparat.

Studien som ligger till grund för godkännandet visade att kvinnor som fick behandling med tillägg av Avastin hade 26 procent minskad risk för att dö och ökade sin överlevnadstid med nästan fyra månader. Resultaten visade också att Avastin minskade tumörstorleken.

Livmoderhalscancer drabbar främst yngre kvinnor och när sjukdomen upptäcks tidigt är prognosen väldigt bra. Däremot om cancern har hunnit utvecklas till en mer elakartad from är överlevande betydligt sämre. Varje år dör 180 kvinnor i Sverige i sjukdomen.

Kemoterapi eller strålning har hittills varit de enda behandlingsalternativen.

Avastin är sedan tidigare godkänt i Europa som behandling mot flera cancerformer som bröstcancer, kolorektal cancer samt mot cancer i lungor, njure och äggstockarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng