Annons
Nytt test kan upptäcka cellförändringar tidigare
Foto: Istock

Nytt test kan upptäcka cellförändringar tidigare

Forskare har utvecklat ett sätt att identifiera ett förstadium till livmoderhalscancer bättre än i dag.

28 okt 2022, kl 08:38
0

Ett nytt screeningtest tycks vara bättre på att identifiera ett förstadium till livmoderhalscancer än de metoder som i dag används. Det visar en studie som bland annat forskare på Karolinska institutet ligger bakom. Studien har publicerats Genome medicine.

Analyserar epigenetiska förändringar

Cellförändringar, som i vissa fall kan leda till livmoderhalscancer, orsakas oftast av humant papillomvirus, hpv.

Till skillnad från dagens metoder, då gynekologiska cellprov undersöks med mikroskopi, analyserar det nya testet epigenetiska förändringar. Det är förändringar i cellerna som påverkar vilka gener som är aktiva. Förändringarna påverkas av till exempel miljö, livsstil och åldrande och kan öka risken för cancer och andra sjukdomar.

De svenska forskarna har utvecklat testet tillsammans med forskare vid Innsbrucks universitet i Österrike och University college London i Storbritannien.

Bättre på att upptäcka höggradiga cellförändringar

I studien undersökte forskarna 1 254 cellprover från en provsamling vid Karolinska universitetssjukhuset. Dessa jämfördes med data från Socialstyrelsen cancerregister och Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention.

Det visade sig att testet kunde förutsäga cellförändringar flera år innan de var synliga i ett mikroskop. Testet var också bättre på att upptäcka höggradiga cellförändringar, som är ett förstadium till livmoderhalscancer, än dagens metoder.

Dessutom kunde det förutsäga utveckling av höggradiga cellförändringar under de följande fyra åren hos 55 procent av de kvinnor som var infekterade med hpv, men som inte hade några synliga cellförändringar vid provtagningen.

– Metoden har potential att förbättra dagens screeningprogram och möjliggöra ett tidigare ingripande för att förebygga cancer, säger Karin Sundström, läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och senior forskare vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Ska undersöka vaccinerade kvinnor

Forskargruppen ska nu använda sig av den nya metoden på screeningprover från kvinnor som har fått vaccin mot hpv, och därmed har betydligt lägre risk att drabbas av livmoderhalscancer.

Utvecklingen av testet är en del av ett forskningsprogram som har som syfte att förutsäga risken för fyra olika typer av cancer genom ett enda cellprov från livmoderhalsen. De fyra typerna är bröstcancer, äggstockscancer, livmodercancer och livmoderhalscancer.

Testet har i tidigare studier visat sig kunna upptäcka risk för bröstcancer och äggstockscancer.